Miasto śródziemnomorskich smakołyków

Off Piotrkowska podczas ubiegłorocznego festiwalu
materiały prasowe

Blisko 60 dań, deserów i koktajli alkoholowych będą serwować łódzkie restauracje podczas tegorocznego, 14. już, Festiwalu Dobrego Smaku.

Impreza odbędzie się 8–11 czerwca, a jej tematem przewodnim jest kuchnia śródziemnomorska. Przez cztery dni – od czwartku do niedzieli – goście będą mogli wędrować od lokalu do lokalu i próbować specjalnie przygotowanych na festiwal propozycji. Co roku imprezę odwiedza ok. 50 tys. smakoszy, nie tylko z Łodzi.

– Lokale miały do wyboru trzy śródziemnomorskie regiony kulinarne: północnoafrykański (np. Maroko), wschodni śródziemnomorski (Egipt, Grecja, Izrael, Liban Syria i Turcja) oraz południowoeuropejski (Włochy, Francja, Hiszpania) – mówi Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka festiwalu. – Sądziliśmy, że największe trudności z wymyśleniem dań będą mieli kucharze z restauracji sushi, ale okazało się, że to dla nich żaden problem, bo różnorodność tej kuchni daje duże pole do popisu.

W tegorocznym jadłospisie są dania z owoców morza i ryb, choć są też propozycje wegetariańskie, a nawet wegańskie. W kawiarniach będą dominować desery z kremami z wykorzystaniem włoskich serów, takich jak ricotta i mascarpone. Można także spróbować francuskich eklerów, włoskiej panna cotty, hiszpańskich churros oraz libańskiego atayef.

W ubiegłym roku po raz pierwszy wprowadzono kategorię koktajl alkoholowy. Startuje w niej 14 lokali. Dominują tradycyjne śródziemnomorskie alkohole: greckie ouzo, włoski aperol i prosecco, hiszpańskie czerwone wino i cava czy francuska wódka ciroc. Łącznie goście będą mogli spróbować 58 propozycji dań, deserów i koktajli. Za danie główne trzeba zapłacić 15 zł, natomiast za deser i napój – 11 zł. Tyle samo za koktajl alkoholowy.

Festiwalowe propozycje będzie oceniać anonimowe jury złożone z doświadczonych szefów kuchni, nie tylko z Polski, a smakosze będą mieli okazję głosować na swój ulubiony lokal. Mogą to zrobić esemesem lub przez aplikację, wystarczy, że zeskanują kod QR i oddadzą po jednym głosie na każdą z kategorii.

Festiwalowi towarzyszą różne imprezy. 7 czerwca wieczorem odbędzie się uroczysta inauguracja w Book & Cook. Goście spróbują specjalnie przygotowywanych na tę okazję tapas. Będzie muzyka flamenco, a wieczór poprowadzi Conrado Moreno. Z kolei 10 czerwca organizatorzy zapraszają do Off Piotrkowska na warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 7–11 lat z udziałem finalistów Junior MasterChef. W niedzielę ogłoszenie zwycięzców tegorocznej edycji festiwalu. Najlepsze restauracje, kawiarnie i puby otrzymają statuetkę dobrego smaku, nagrody ufundowane przez partnerów FDS oraz dyplomy. Gala odbędzie się w Instytucie Europejskim.

Mogą Ci się również spodobać

Szczecińskie Dni Morza

Szczecin na wakacje: zielone miasto tętniące życiem

Weekend jest zwyczajnie za krótki, by zobaczyć wszystkie szczecińskie perełki. Jednocześnie na tyle długi, ...

Autonomiczne remedium na problemy miast

Korki, brak miejsc parkingowych, smog, zagrożenie na drogach oraz kosztowny transport – odpowiedzią na ...

Ponad sto firm w walce o finał

Aż 113 firm z Pomorza Zachodniego zgłosiło się do konkursu „Twój biznes pod banderą ...

Naznaczeni przez historię

Jubileusz wyborów z 4 czerwca 1989 roku ma być pokazaniem obywatelskiej, samorządowej Polski, bo ...

Kuszenie hinduskich firm

Wyjazd na szczyt gospodarczy do New Delhi, umowa ze stanem Maharasztra, współpraca z Mumbajem ...

Ograniczenie emisji spalin jest możliwe

Kierowcy, którzy ominą korki, stosując się do zaleceń nadzorującej ruch sztucznej inteligencji, dostają punkty, ...