„Jabłko Lubelskie” kusi smakoszy

Pięć lubelskich grup producenckich chce wypromować w kraju nową markę.

Publikacja: 09.11.2017 21:30

Lubelszczyzna jest drugim producentem jabłek w kraju.

Lubelszczyzna jest drugim producentem jabłek w kraju.

Foto: AdobeStock

„Jabłko Lubelskie” to pomysł spółki LubApple, która skupia pięć grup producenckich owoców z województwa lubelskiego: Stryjno-Sad – zrzeszenie producentów owoców z powiatu świdnickiego, FruVitaLand z Piotrowina, Józefów Sad, Witabo z Józefowa oraz Sad Pol Polubicze. To łącznie kilkuset sadowników, którzy rocznie produkują ok. 100 tys. ton owoców, z czego ponad 90 proc. stanowią jabłka. Pozostałe to maliny, wiśnie, truskawki, gruszki, śliwki oraz porzeczki.

Pozostało 84% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej