Barwne kłosy na koniec lata

Dożynki z tradycyjnymi wieńcami zostaną wzbogacone o inne imprezy, w tym prozdrowotne.

Publikacja: 04.08.2017 00:00

Muzeum Etnograficzne w Ochli zaprasza na plenerowe „Lato plonami bogate”.

Muzeum Etnograficzne w Ochli zaprasza na plenerowe „Lato plonami bogate”.

Foto: materiały prasowe

Kolorowe wieńce mieniące się kłosami dopiero co zebranych zbóż, ziół, owoców i kwiatów – to najważniejszy akcent szykowanych w regionie świąt plonów. Jednak oferta jest znacznie bogatsza i obejmuje miedzy innymi pokazy pieczenia chleba, kulinarne czy zdrowego żywienia. Zwłaszcza te ostatnie będą mocnym akcentem najbliższych tygodni w województwie.

Święto plonów

Dożynki to jedno z najpopularniejszych ludowych świąt będących ukoronowaniem całorocznej pracy. Są podziękowaniem rolników za tegoroczne zbiory, ale również prośbą o pomyślność w kolejnych latach. Obchodzone w każdym regionie, jednak w obecnych czasach w coraz szerszej formule, uzupełnione o szereg imprez towarzyszących. Ciekawą ofertę przygotowano w Lubuskiem.

Dożynki wojewódzkie zaplanowane są na 2 września, ich program będzie znany pod koniec tego miesiąca. Jednak już dziś wiadomo, że oprócz centralnej imprezy własne obchody święta plonów szykuje wiele gmin w regionie. Są więc przewidziane lokalne dożynki m.in. w Pierzwinie, Chwalęcicach, Obrze Dolnej, Radomicku czy Krośnie Odrzańskim. Swoje uroczystości szykują także w Łupowie, Świdnicy i Sieniawie Żarskiej.

Wszędzie stałym punktem są msze w kościołach, podczas których rolnicy podziękują za plony. Wśród wydarzeń towarzyszących – liczne festyny, kiermasze i jarmarki.

Oprócz tradycyjnych dożynek, obchodzonych lokalnie, na mieszkańców i gości czeka cała gama atrakcji. W tym praktyczne pokazy i warsztaty – pieczenia chleba, kiszenia warzyw i owoców, domowego nastawiania win czy domowej produkcji masła, które – ponoć – jest o niebo lepsze niż to z przemysłowej produkcji. To wszystko uatrakcyjnią występy zespołów folklorystycznych czy degustacje.

Jedną z najciekawszych imprez organizuje Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli. Na terenie należącym do muzeum 20 sierpnia odbędzie się imponujące plenerowe wydarzenie pod nazwą „Lato plonami bogate”.

– Żniwowanie pokazywaliśmy zawsze, więc tym razem zdecydowaliśmy o szerokiej formule imprezy, która będzie miała charakter zdecydowanie prozdrowotny – tłumaczy Irena Lew, dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli. Program jest niezwykle różnorodny, w którym każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Skąd taki akurat motyw? – Wiele osób dba o zdrowie, chciałoby zachować dobrą kondycję, przywiązuje wagę do naturalnych metod żywienia i produktów. Do nich jest skierowana nasza impreza –mówi Elżbieta Sokołowska z Muzeum Etnograficznego, opowiadając o programie. – Goście dowiedzą się, jak smacznie i zdrowo się odżywiać, czego unikać i mnóstwa innych niezwykle pożytecznych rzeczy – podkreśla.

Hasłami przewodnimi imprezy są przysłowia mające zwracać uwagę na różne aspekty życia. „Kto, co jada, takie zdrowie posiada” – za tym hasłem kryje się wszystko, co dotyczy żywienia. Będą więc warsztaty kiszenia nie tylko warzyw, ale i owoców, dobierania kompozycji ziół stosowanych w kuchni, domowe nastawianie wina i tym podobne praktyczne porady.

Do dożynek nawiązuje z kolei motto „Trzeba ukochać pracę rolnika – ona daje chleb, to najlepsza w kraju fabryka”. – W tej części imprezy pokażemy całą obróbkę ziarna, warsztaty jego pozyskiwania – omłoty, mielenie zboża na żarnach, wyrabianie ciasta na chleb, a na koniec wypiek chleba w piecu chlebowym oraz poczęstunek – opowiada Elżbieta Sokołowska.

Jednak praktycznych aspektów przewidziano więcej. – Będą m.in. porady gospodyni, w tym informacje, jak w prosty sposób, naturalnymi metodami można się pozbyć mszyc na roślinach, wypłoszyć gryzonie, odstraszyć komary czy jak wywabić plamy – opowiada Sokołowska.

Warte polecenia są wykłady doświadczonej lekarki, dietetyczki, która podpowie, jak się zdrowo odżywiać, oraz lokalnego przedsiębiorcy, który przedstawi walory zdrowotne soi. Będzie też „Kuchnia pachnąca ziołami”, ale i coś dla ducha – podróż do serca staropolskiego domu, która dostarczy kompletu wiedzy o dawnych tradycjach i obrzędowości.

– Opowiemy, jak układano dawniej bukiety na Święto Matki Bożej Zielnej, dlaczego do nich wybierano takie, a nie inne zioła, co za tym się kryło i przed czym miało chronić – opowiada Elżbieta Sokołowska.

Miodowe dożynki

Ciekawych wydarzeń związanych ze świętem plonów będzie w regionie więcej.

Gminne dożynki w Lubiszynie – czyli Lubuskie Miodobranie (19 sierpnia) – zgromadzą nie tylko entuzjastów słodkości. Jak co roku będzie można podziwiać wieńce dożynkowe, a także posmakować regionalnych potraw, do których przygotowania użyto miodu.

Już rozpisano konkursy: na najpiękniejszą dekorację i wieniec dożynkowy, które powinny – co oczywiste – być wykonane tylko z naturalnych materiałów: kłosów, owoców, ziół i owoców. Pod uwagę przy ocenie będzie brana estetyka wykonania, kompozycja, dobór barw. Zwycięzcy zostaną wyłonieni również w innych, „smakowych” konkurencjach – na miodopotrawę i miodo-wypiek cukierniczy.

Zarówno mieszkańcy, jak i turyści, którzy odwiedzą region, mogą wybrać również wiele innych imprez, jak chociażby sierpniowe Lubuskie Święto Chleba. Każdej będą towarzyszyć barwne korowody, festyny i występy zespołów folklorystycznych. Przy okazji wielu z nich przewidziane są kiermasze z możliwością zakupu tradycyjnych, regionalnych, zdrowych potraw.

Dożynki wpisane są w naszą tradycję od wieków. Odbywają się w całym kraju, a na ich indywidualny rys wpływa konkretny region. Wszędzie przygotowuje się wieńce dożynkowe, będące darem w podzięce za tegoroczne plony, niesionym do kościołów parafialnych. Tam po mszy odbywają się barwne pochody i zabawy.

Kiedyś dożynki zwano też „wieńcowym” – od symbolu święta – wieńca dożynkowego), lub okrężnym – okrążanie jesienią pól po zbiorach.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki: g.zawadka@rp.pl

Kolorowe wieńce mieniące się kłosami dopiero co zebranych zbóż, ziół, owoców i kwiatów – to najważniejszy akcent szykowanych w regionie świąt plonów. Jednak oferta jest znacznie bogatsza i obejmuje miedzy innymi pokazy pieczenia chleba, kulinarne czy zdrowego żywienia. Zwłaszcza te ostatnie będą mocnym akcentem najbliższych tygodni w województwie.

Święto plonów

Pozostało 94% artykułu

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Zyskaj dostęp do ekskluzywnych treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej