Kolorowe wieńce mieniące się kłosami dopiero co zebranych zbóż, ziół, owoców i kwiatów – to najważniejszy akcent szykowanych w regionie świąt plonów. Jednak oferta jest znacznie bogatsza i obejmuje miedzy innymi pokazy pieczenia chleba, kulinarne czy zdrowego żywienia. Zwłaszcza te ostatnie będą mocnym akcentem najbliższych tygodni w województwie.
Święto plonów
Dożynki to jedno z najpopularniejszych ludowych świąt będących ukoronowaniem całorocznej pracy. Są podziękowaniem rolników za tegoroczne zbiory, ale również prośbą o pomyślność w kolejnych latach. Obchodzone w każdym regionie, jednak w obecnych czasach w coraz szerszej formule, uzupełnione o szereg imprez towarzyszących. Ciekawą ofertę przygotowano w Lubuskiem.
Dożynki wojewódzkie zaplanowane są na 2 września, ich program będzie znany pod koniec tego miesiąca. Jednak już dziś wiadomo, że oprócz centralnej imprezy własne obchody święta plonów szykuje wiele gmin w regionie. Są więc przewidziane lokalne dożynki m.in. w Pierzwinie, Chwalęcicach, Obrze Dolnej, Radomicku czy Krośnie Odrzańskim. Swoje uroczystości szykują także w Łupowie, Świdnicy i Sieniawie Żarskiej.
Wszędzie stałym punktem są msze w kościołach, podczas których rolnicy podziękują za plony. Wśród wydarzeń towarzyszących – liczne festyny, kiermasze i jarmarki.
Oprócz tradycyjnych dożynek, obchodzonych lokalnie, na mieszkańców i gości czeka cała gama atrakcji. W tym praktyczne pokazy i warsztaty – pieczenia chleba, kiszenia warzyw i owoców, domowego nastawiania win czy domowej produkcji masła, które – ponoć – jest o niebo lepsze niż to z przemysłowej produkcji. To wszystko uatrakcyjnią występy zespołów folklorystycznych czy degustacje.