Z małą czarną w roli głównej

Wraz z rosnącą liczbą kawiarni przybywa w Polsce baristów. Najlepsi potrafią zamienić parzenie kawy w show.

Publikacja: 20.03.2016 18:39

Agnieszka Rojewska po raz drugi wygrała Mistrzostwa Polski Barista

Agnieszka Rojewska po raz drugi wygrała Mistrzostwa Polski Barista

Foto: materiały prasowe

– Najlepsze konkursy baristyczne przypominają teatr – mówi Marcin Michalik z firmy Colours of Coffee, mistrz Polski latte art 2010.

Jednym takich konkursów są organizowane przez niego Mistrzostwa Polski Barista w Katowicach. W miniony poniedziałek zakończyła się 13. edycja tej imprezy odbywającej się pod auspicjami Speciality Coffee Association of Europe (SCAE). Zwycięzcą, po pokonaniu 15 konkurentów, została Agnieszka Rojewska z Poznania. Będzie reprezentowała Polskę podczas światowego finału w Dublinie.

Tak, jak jej rywale, pani Agnieszka, miała 15 minut na to, aby pokazać swoje baristyczne umiejętności. Musiała zrobić po cztery – czyli dla każdego z sędziów sensorycznych – kawy espresso, kawy z mlekiem oraz drink bezalkoholowy na bazie espresso.

Podczas imprez tego typu kawa, choć w roli głównej, nie przesądza o zwycięstwie. Marcin Michalik wyjaśnia, że barista musi zrobić show, czyli przekonać sędziów, że ma nie tylko wiedzę i umiejętności, ale także potrafi opowiadać o kawie, jej smakach i związanych z tym uczuciach.

W Polsce nie brakuje imprez, gdzie bariści mogą się wykazać swoimi umiejętnościami. Choć skalę wydarzeń kawowych ogranicza nieco fakt, że nie uczestniczą w nich największe sieci kawiarni, zatrudniające setki baristów i przyciągające mnóstwo klientów.

– Costa Coffee czy Starbucks organizują swoje wewnętrzne rozgrywki baristów i unikają porównywania ich umiejętności z kunsztem baristów z kawiarni niezależnych – mówi Bartosz Bełkowski, redaktor naczelny portalu Rynek Kawy.

Mimo to organizatorzy konkursów nie narzekają na frekwencję. Tak było m.in. podczas tegorocznych Mistrzostw Polski Latte Art w Rumi. Jej organizatorem była także Colours of Coffee.

– Dostaliśmy tak wiele zgłoszeń, że rejestrację zawodników musieliśmy zakończyć właściwie zaraz po jej rozpoczęciu. Gdyby nie logistyczne ograniczenia związane chociażby z pracą sędziów, w zawodach mogłoby wziąć udział dwukrotnie więcej zawodników – zaznacza Michalik. W 10. edycji Latte Art wzięło udział 17 finalistów, a w konkursie zwyciężyła – już po raz drugi z rzędu – także… Agnieszka Rojewska. Będzie reprezentować Polskę podczas finałów światowych w Szanghaju.

– Kluczem do sukcesu jest praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka – aby coś osiągnąć w latte art, należy przelać setki litrów kawy i mleka – zdradza Agnieszka Rojewska.

Umiejętności baristyczne to dziś duży atut, ponieważ nie brakuje pracy dla kawowych ekspertów. W Polsce jest ok. 4,6 tys. kawiarni – szacuje firma badawcza PMR. Zdecydowana większość z nich to małe, niezależne lokale. Wraz z modą na dobrze przyrządzone espresso czy latte rośnie także popularność kawowych pokazów i szkoleń.

– Po latach picia tzw. zaparzajki szybko odrabiamy dystans do świata – przekonuje Bartosz Bełkowski. – Nie mamy się już czego wstydzić, ale na pewno możemy pozazdrościć Skandynawii. Rekordowe ilości wypijanej na Północy kawy mają odzwierciedlenie w umiejętnościach skandynawskich baristów i renomie, jaką mają szwedzkie, duńskie czy norweskie kawiarnie i palarnie – dodaje.

Konkursy nie ograniczają się wyłącznie do wariacji na temat espresso. W Mistrzostwach Polski Aeropress 2015 wzięło udział 72 zawodników, a zapisy zostały zamknięte w kilka minut. Powodem jest rosnąca popularność aeropressów. To liczące sobie 11 lat urządzenie składa się z tłoka i komory z filtrem, przez który przeciska się napar kawowy.

Konkursy baristyczne towarzyszą zazwyczaj targom. Tegoroczne Mistrzostwa Polski Barista były częścią imprezy SweetTARGi przeznaczonej dla cukierników.

– Druga kategoria to imprezy lokalne czy regionalne, w których równie ważna jak konkurencja jest integracja środowiska i walor towarzyski – mówi Bełkowski.

Specyficzną formą imprezy kawowej jest tzw. cupping. Jego uczestnicy, po opłaceniu wpisowego wynoszącego najczęściej kilkadziesiąt złotych, mogą porównać kawy z różnych zakątków świata.

– W Polsce co miesiąc odbywa się przynajmniej kilka cuppingów, również w mniejszych miejscowościach, jest więc w czym wybierać – podkreśla redaktor naczelny Rynku Kawy.

Opinia

– Najlepsze konkursy baristyczne przypominają teatr – mówi Marcin Michalik z firmy Colours of Coffee, mistrz Polski latte art 2010.

Jednym takich konkursów są organizowane przez niego Mistrzostwa Polski Barista w Katowicach. W miniony poniedziałek zakończyła się 13. edycja tej imprezy odbywającej się pod auspicjami Speciality Coffee Association of Europe (SCAE). Zwycięzcą, po pokonaniu 15 konkurentów, została Agnieszka Rojewska z Poznania. Będzie reprezentowała Polskę podczas światowego finału w Dublinie.

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Jaki jest proces tworzenia banku cyfrowego i jakie czynniki są kluczowe dla jego sukcesu?
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Archiwum
Innowacje wkraczają na miejskie przejścia dla pieszych