– Najlepsze konkursy baristyczne przypominają teatr – mówi Marcin Michalik z firmy Colours of Coffee, mistrz Polski latte art 2010.
Jednym takich konkursów są organizowane przez niego Mistrzostwa Polski Barista w Katowicach. W miniony poniedziałek zakończyła się 13. edycja tej imprezy odbywającej się pod auspicjami Speciality Coffee Association of Europe (SCAE). Zwycięzcą, po pokonaniu 15 konkurentów, została Agnieszka Rojewska z Poznania. Będzie reprezentowała Polskę podczas światowego finału w Dublinie.
Tak, jak jej rywale, pani Agnieszka, miała 15 minut na to, aby pokazać swoje baristyczne umiejętności. Musiała zrobić po cztery – czyli dla każdego z sędziów sensorycznych – kawy espresso, kawy z mlekiem oraz drink bezalkoholowy na bazie espresso.
Podczas imprez tego typu kawa, choć w roli głównej, nie przesądza o zwycięstwie. Marcin Michalik wyjaśnia, że barista musi zrobić show, czyli przekonać sędziów, że ma nie tylko wiedzę i umiejętności, ale także potrafi opowiadać o kawie, jej smakach i związanych z tym uczuciach.
W Polsce nie brakuje imprez, gdzie bariści mogą się wykazać swoimi umiejętnościami. Choć skalę wydarzeń kawowych ogranicza nieco fakt, że nie uczestniczą w nich największe sieci kawiarni, zatrudniające setki baristów i przyciągające mnóstwo klientów.