McDonald’s: Wykorzystać skalę dla dobra

Opakowania z recyklingu i obniżanie emisji to cele globalnej strategii sieci restauracji McDonald’s. Duży może więcej. Zwłaszcza dobrego.

Publikacja: 31.08.2018 14:00

McDonald’s: Wykorzystać skalę dla dobra

Foto: Bloomberg

McDonald’s zobowiązał się, że do 2025 roku wszystkie opakowania dla gości restauracji będą wykonane z materiału pochodzącego z recyklingu bądź certyfikowanej produkcji. Preferowane będą surowce opatrzone certyfikatem Forest Stewardship Council (FSC).

Teraz w skali globalnej 50 proc. opakowań przeznaczonych dla gości McDonald’s pochodzi ze źródeł odnawialnych, recyklingu lub certyfikowanej produkcji. 100 proc. opakowań dla gości polskich restauracji sieci bazujących na masie celulozowej posiada certyfikat FSC lub PEFC. *0 proc. W opakowań plastikowych pochodzi z certyfikowanych źródeł lub recyklingu wynosi 80 proc.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej