Reklama
Rozwiń
Reklama

Dzyndzałki z jeziorem w tle

Warmia i Mazury kuszą nie tylko walorami turystycznymi, ale też bogactwem lokalnej kuchni.

Publikacja: 14.09.2016 23:00

Miejscowe specjały kulinarne popularyzowane są m.in. podczas licznych imprez i festynów.

Miejscowe specjały kulinarne popularyzowane są m.in. podczas licznych imprez i festynów.

Foto: materiały prasowe

– Dzięki naszym piwom warzonym metodami tradycyjnymi staliśmy się ambasadorem regionu już nie tylko w Polsce – mówi Andrzej Olkowski, prezes olsztyńskiego browaru Kormoran i szef Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. – Szczególną popularność daje nam piwo Imperium Prunum, czyli porter bałtycki z suską sechlońską. Zapytania o nie płyną z całego świata, nawet z Brazylii – dodaje.

Porter podsuszoną i podwędzoną śliwka z Małopolski, która zdobyła unijny znak Chronione Oznaczenie Geograficzne, to jedno z niemal 30 piw sprzedawanych przez Kormorana. Oferta warzelni odpowiada na rosnące zainteresowanie piwami regionalnymi i rzemieślniczymi w Polsce. Ich producentów nie brakuje także w województwie warmińsko-mazurskim.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Reklama
Reklama