Kraina zdrowej żywności

Podlasie staje się zagłębiem ekologicznej żywności. Powstaje coraz więcej niewielkich, rodzinnych firm wyrabiających sery, mąki, oleje, wędliny, miody, przetwarzających owoce runa leśnego czy zioła.

Publikacja: 22.08.2016 23:00

Kraina zdrowej żywności

Foto: materiały prasowe

Na razie większość producentów celuje w lokalny rynek, ale niektórzy z wolna pojawiają się w większych aglomeracjach. W wypływaniu na szersze wody pomagają nowoczesne technologie – kolejne rodzinne firmy otwierają sklepy internetowe, dzięki czemu ich wyroby trafiają nie tylko do klientów w całej Polsce, ale i zdobywają zagranicę. Wszyscy wykorzystują fakt, że Podlasie jest uznawane za jeden z najczystszych ekologicznie regionów Polski.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej