Nowi właściciele zabytkowych obiektów odnajdują pasję w ich renowacji i adaptacji na cele biznesowe. W swoich hotelach oferują wachlarz usług – od zabiegów kosmetycznych po degustację alkoholi czy nawet koncerty muzyczne.
We dworze…
Dwór Sieraków pod Krakowem kupił w 2006 Paweł Gąsiorek wraz z małżonką.
– Budynek był funkcjonalny, ale wymagał przebudowy. W latach 60 – tych XX w. mieściło się tu sanatorium więc miał np. wspólne łazienki na korytarzach, wieloosobowe sale. Wydawało się, że wystarczy szybki remont, ale trzeba było sześciu lat, by go zakończyć. – opowiada Paweł Gąsiorek.
W obiekcie mieści się winne spa oferujące m.in. kąpiele w tym trunku. Organizowane są tu także m.in. degustacje wina, szkolenia i kursy sommelierskie.
Od niecałych dwóch lat produkowana jest wódka (pięć rodzajów) sygnowana marką Dwór Sieraków. We Francji zamki od wieków mają własne wina, a w Polsce każdy dwór miał swoją gorzelnię. Także Dwór Sieraków. W samym dworze jest też restauracja, która otrzymała m.in. wyróżnienie w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault &Millau z 2015 (edycja Polska).