– W tym roku mamy wysyp piwnych festiwali – przyznaje Jacek Materski, współwłaściciel browaru rzemieślniczego Artezan. – Pojawiło się dużo nowych imprez w różnych zakątkach Polski.
Skąd bierze się tak duża popularność spotkań spod znaku chmielowych trunków? – Jest to związane przede wszystkim z rosnącym zainteresowaniem produktami rzemieślniczymi oraz ich pochodzeniem – uważa Alicja Stachurska reprezentująca Poznańskie Targi Piwne. – Nadal nieczęsto mamy możliwość spróbowania produktów zrobionych ręcznie w niewielkich zakładach, dlatego nieustannie rośnie ciekawość oryginalnych smaków.
Za niespełna trzy tygodnie, 20 listopada, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich ruszy trzecia już edycja Poznańskich Targów Piwnych. Podczas tej trzydniowej imprezy będzie można odwiedzić niemal 40 stoisk piwnych. – W zeszłym roku było ok. 15 tysięcy gości. Spodziewamy się, że w tym roku będzie ich więcej – zapowiada Alicja Stachurska.
W najlepszym gronie
Podczas targów odbędzie się 9. edycja Konkurs Piw Rzemieślniczych. To najstarszy konkurs tego typu w Polsce.
– W tym roku jurorzy z Polski, Holandii, Portugalii, Japonii i Niemiec wybiorą najlepsze polskie piwa rzemieślnicze zgłoszone przez 50 polskich browarów – mówi Ziemowit Fałat, współwłaściciel browaru rzemieślniczego Pinta.