Reklama
Rozwiń
Reklama

Gęsina, czyli powód do dumy

Polska jest potęgą drobiarską w Europie. Od 2014 roku żaden z unijnych krajów nie produkuje tyle mięsa drobiowego, co my. Awans na pierwsze miejsce jest nie tylko zasługą większego apetytu Polaków.

Publikacja: 26.10.2016 23:00

Beata Drewnowska

Beata Drewnowska

Foto: Fotorzepa / Pisarek Dominik

Znaczący wpływ miał na niego również rosnący eksport. Nasze kurczaki trafiają masowo na stoły na Zachodzie. Jesteśmy także jedynym krajem europejskim, który aktualnie może sprzedawać mięso kurczaków i indyków do Chin.

Do naszej drobiowej hosyy dokłada się gęsina. Jej produkcja jest wprawdzie niewielka w porównaniu z produkcją kurczaków. Jednak to właśnie mięso gęsi jest naszym flagowym mięsem eksportowym, które niemal w 90 proc. trafia za granicę. Kupują je przede wszystkim Niemcy, ale lada dzień może ono także zacząć trafiać na Tajwan.

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Materiał Promocyjny
Twoja gwiazda bliżej niż myślisz — Mercedes Van ProCenter
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama