Na pomoc restauratorom. Samorządy obniżają opłaty za ogródki

Po kilku miesiącach lockdownu w końcu restauratorzy mogą zobaczyć swoich klientów z bliska. Od soboty zaczęły działać ogródki restauracyjne. Miasta obniżają za nie opłaty, by pomóc gastronomii.

Publikacja: 15.05.2021 10:25

Ogródki restauracyjne w Gnieźnie

Ogródki restauracyjne w Gnieźnie

Foto: AdobeStock

Ale to nie jedyna pomoc. W Poznaniu na przykład miasto ułatwia formalności związane z zajęciem pasa drogi oraz pozwala tworzyć „ogródki satelickie” – gdy pod samym lokalem brakuje miejsca na zwykły.

– Wsparcie dla restauratorów jest ważne, ponieważ są oni ważnym podmiotem w powrocie do normalnego funkcjonowania mieszkańców. Także studentów, ale i powrotu zrównoważonej turystyki – mówi Kamil Popiela, z krakowskiego magistratu

CZYTAJ TAKŻE: „Umieramy”. W tym sezonie branża straciła 3,5 mld zł

Preferencyjne zasady

W końcu będzie można wypić kawę przy restauracji! Od soboty zaczynają działać ogródki przy kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych. Samorządy idą z pomocą gastronomikom.

Poznań przygotował cały pakiet preferencyjnych zasad dla właścicieli barów, kawiarni i restauracji.

– Ma on wspomóc przedsiębiorców i zachęcić ich do wznowienia usług. Zawiera cztery ważne propozycje, które ułatwią działalność- mówi Joanna Żabierek rzecznik prezydenta miasta.

Poznań zmniejszył opłaty za wynajem powierzchni w pasie drogowym. Obecnie wynosi ona o jeden grosz za metr kwadratowy za dzień w terminach: do 30 czerwca 2021 i od 1 września 2021 do 15 marca 2022.

A w czasie wakacji właściciele lokali zapłacą połowę normalnej stawki, czyli: 0,50 zł w strefie staromiejskiej, 0,40 zł w strefie śródmiejskiej, 0,30 zł w strefie pośredniej oraz 0,20 zł w strefie peryferyjnej za mkw. za dzień. Ale to nie wszystko.

– Restaurator zostanie zwolniony z obowiązku przygotowywania, zatwierdzenia i wdrożenia tymczasowej organizacji ruchu związanej z ustawianiem ogródka na miejscach parkingowych. Wystarczy, że złoży wniosek, a obowiązki te przejmie Zarząd Dróg Miejskich w porozumieniu z Miejskim Inżynierem Ruchu – mówi Joanna Żabierek.

Ogródki satelitarne i ze strefą relaksu

Nowością są ogródki „satelitarne” – dla tych restauracji, barów czy kawiarni, które nie mają możliwości ustawienia stolików bezpośrednio przed lokalem.- Ta propozycja umożliwi ulokowanie ich w pewnym oddaleniu, we wskazanych przez restauratorów i zaakceptowanych przez ZDM miejscach – dodaje urzędniczka.

Poza tym w Poznaniu ogródki gastronomiczne i stoiska promocyjne mogą być ustawiane na szerokości większej niż szerokość lokalu gastronomicznego, ale nie większej niż sąsiadujących).

Także Wrocław obniżył opłaty za prowadzenie ogródków. Wysokość miesięcznej stawki za zajęcie mkw. gruntu to 1 zł netto w strefie pierwszej oraz 30 gr netto strefie drugiej. Obniżone stawki będą obowiązywały do 30 września. Zmiana nie wymaga złożenia wniosków.
Dodatkowo podobnie jak w ubiegłym roku miasto wprowadza możliwość ich bezpłatnego powiększenia o tzw. strefę relaksu.

Ta przestrzeń może być przeznaczona na wystawienie dodatkowych stolików i krzeseł bez ogrodzenia i parasoli.

– Wszystkie ogródki w Rynku i jego najbliższych okolicach, które mają podpisane umowy na ich prowadzenie z Zarządem Zasobu Komunalnego, mogą wnioskować o ich poszerzenie o strefę relaksu – mówi Tomasz Jankowski, rzecznik Zarządu Zasobu Komunalnego we Wrocławiu.

Z danych miasta wynika, że liczba ogródków gastronomicznych na wrocławskim Rynku i w jego okolicach utrzyma się na poziomie sprzed roku. Będzie ich około 100.

– Po zniesieniu części obostrzeń, działalność na terenach zarządzanych przez miasto może podjąć już wkrótce około 230 lokali. Nie jest to jeszcze liczba zamknięta. Nadal napływają wnioski – mówi Marcin Obłoza, z wrocławskiego magistratu.

Ogródki mogą być większe

Także w Krakowie obowiązuje zmieniona opłata za korzystanie z terenów gminnych pod ogródki gastronomiczne.

Obniżka sięga do 60 proc. w przypadku placów i innych przestrzeni poza pasem drogowym. W przypadku zajęcia pasa drogowego ulega ona obniżeniu do 45 proc. obowiązującej stawki.

– Na terenach gminnych leżących poza pasem drogowym, będzie ona wynosić 60 proc. stawek dotąd obowiązujących – mówi Kamil Popiela, z krakowskiego magistratu.

I tak w strefie I – centralnej opłata wynosi 1,50 zł netto za mkw. dziennie +23 proc. VAT (dotychczas 2,50 zł netto za 1 mkw. dziennie). Natomiast w strefie II: 0,90 zł netto za mkw. dziennie +23 proc. VAT (dotychczas 1,50 zł netto za mkw. dziennie).

– Zastosowanie obniżonych stawek opłat będzie możliwe wyłącznie w okresach dopuszczenia takiej możliwości przez rząd. Czyli w czasie utrzymywania się niskiego wskaźnika zachorowań na chorobę COVID-19. Zmiany mają obowiązywać do listopada 2021 roku – zapowiada Kamil Popiela.

Gdańsk od wielu lat udostępnia tereny publiczne pod ogródki, dążąc do zaoferowania maksymalnie dostępnej powierzchni, przy zachowaniu obowiązków wynikających z innych przepisów.

Stąd sytuowanie ogródków na deptakach, szerokich chodnikach, miejscach postojowych czy jezdniach.

– W ramach pomocy branży gastronomicznej staramy się jak najbardziej zwiększać powierzchnię ogródków. Głównym ograniczeniem w wytyczaniu nowych powierzchni jest konieczność zapewnienia drożności chodników. Także zachowanie bezpieczeństwa ruchu drogowego – mówi Magdalena Kiljan, rzecznik Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni (GZDiZ).

W tym mieście obniżono też stawki za zajęcie pasa drogowego w celu sytuowania ogródków gastronomicznych do jednej trzeciej. Aktualnie wynoszą one 0,60 zł za mkw. na obszarze Śródmieścia ( w okresie maj-wrzesień), oraz 0,30 – na pozostałym obszarze. I tam zostały one przedłużone do 30 czerwca.

W Gdańsku w ub. roku było blisko 300 ogródków. Do 11 maja wpłynęło do GZDiZ blisko 250 wniosków o ogródek gastronomiczny przed lokalem.

– A więc 15 maja można się spodziewać na terenie miasta przynajmniej tylu właśnie ogródków. Większość tych wniosków wpłynęło w ostatnich 2-3 tygodniach. Staramy się rozpatrywać je na bieżąco – zapowiada Magdalena Kiljan.

Ale to nie jedyna pomoc. W Poznaniu na przykład miasto ułatwia formalności związane z zajęciem pasa drogi oraz pozwala tworzyć „ogródki satelickie” – gdy pod samym lokalem brakuje miejsca na zwykły.

– Wsparcie dla restauratorów jest ważne, ponieważ są oni ważnym podmiotem w powrocie do normalnego funkcjonowania mieszkańców. Także studentów, ale i powrotu zrównoważonej turystyki – mówi Kamil Popiela, z krakowskiego magistratu

Pozostało 92% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Materiał partnera
Dolny Śląsk mocno stawia na turystykę
Regiony
Samorządy na celowniku hakerów
Materiał partnera
Niezależność Energetyczna Miast i Gmin 2024 - Energia Miasta Szczecin
Regiony
Nie tylko infrastruktura, ale też kultura rozwijają regiony
Regiony
Tychy: Rządy w mieście przejmuje komisarz wybrany przez Mateusza Morawieckiego