Miliony na zdrową żywność i badania dla biznesu

W Warszawie powstanie nowoczesne centrum badające bezpieczną żywność. Wart 33 mln zł projekt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego sfinansują środki unijne.

Publikacja: 30.01.2018 21:30

W centrum na SGGW będą prowadzone badania nad żywnością m.in. w kontekście zmniejszenia otyłości i c

W centrum na SGGW będą prowadzone badania nad żywnością m.in. w kontekście zmniejszenia otyłości i cukrzycy

Foto: materiały prasowe

Pieniądze trafią na uczelnię dzięki konkursowi ogłoszonemu przez Mazowiecką Jednostkę Wdrażania Programów Unijnych z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014–2020. Jak twierdzi biuro prasowe, projekt uczelni został bardzo wysoko oceniony.

SGGW otworzy u siebie centrum, które będzie prowadziło innowacyjne badania nad żywnością i metodami je wytwarzania. Głównym zadaniem centrum będzie opracowywanie innowacyjnych metod produkcji bezpiecznej żywności oraz szukanie takich sposobów produkcji żywności, która wytwarza jak najmniej produktów ubocznych i zużywa jak najmniej energii i wody.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej