Świeża śmietana z odrobiną alkoholu

Ostatnie ćwierć wieku to nieustanne inwestycje. By sprostać rynkowi i wymogom UE, przebudowaliśmy 80 proc. zakładu – mówi Wilhelm Beker, prezes 110-letniej Spółdzielni Mleczarskiej z Oleśna.

Publikacja: 27.11.2017 22:00

Świeża śmietana z odrobiną alkoholu

Foto: materiały prasowe

Rz: Opolszczyzna nie jest krainą mlekiem płynącą. W porównaniu z Podlasiem czy Warmią i Mazurami mleczarni za zachodzie Polski jest jak na lekarstwo. Łatwiej się państwu działa w takim otoczeniu?

Wilhelm Beker: Polska to mały obszar do handlu nabiałem, więc towar z wielkich mleczarni ze wschodu jest i u nas. My jesteśmy zakładem małym – przerabiamy 1,5 mln litrów mleka miesięcznie, podczas kiedy są mleczarnie, które przerabiają 3 mln l, ale dziennie. Zatrudniamy 50 osób, mamy 100 dostawców.

Pozostało 91% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej