Gęsina wraca na polskie stoły

Gęsinowa Karczma na festiwalu w Przysieku zaserwuje absolutną nowość: hot dogi z gęsiny.

Publikacja: 25.10.2017 21:30

Materiał genetyczny 90 proc. polskich gęsi pochodzi z Instytutu Zootechniki – PIB Zakład Doświadczal

Materiał genetyczny 90 proc. polskich gęsi pochodzi z Instytutu Zootechniki – PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka w Kujawsko-Pomorskiem.

Foto: Rzeczpospolita, Daniel Pach

„Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają” – pisał przed wiekami o tradycji serwowania dań z gęsiny na 11 listopada w wierszu Kasper Twardowski.

Urząd Marszałkowski uznał, że warto wrócić do tradycji, i od kilku lat na św. Marcina organizuje kampanie pod hasłem „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, promując w ten sposób region. Na pomysł wpadł marszałek województwa Piotr Całbecki.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem