Reklama
Rozwiń

Miody z Pomorza lepsze niż manuka

Pszczelarze z Kaszub wpisali swój miód na listę produktów regionalnych, teraz o to samo walczą ich koledzy z Kociewia.

Publikacja: 07.08.2017 22:00

Miód z Kociewia badają obecnie naukowcy z Trójmiasta.

Miód z Kociewia badają obecnie naukowcy z Trójmiasta.

Foto: Fotolia

– Zależy nam, by miody były znaczone nie tylko rodzajem, ale też miejscem pochodzenia, by w ten sposób można było odróżnić dobry, wartościowy leczniczo produkt od przeciętnego – tłumaczy Leszek Pękala, prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Gdańsku. To jego koło wspólnie z Zespołem Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Bolesławowie, które jako jedyne w Polsce kształci techników-pszczelarzy, walczy o to, by miód kociewski został produktem regionalnym.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

RP.PL tylko 19 zł za 3 miesiące!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
„Nowy finansowy ja” w nowym roku