– To jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Wykorzystano tu innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. W sumie przerabiamy tu do 3 mln litrów serwatki na dobę – mówi Marta Tomaszewska, dyrektor marketingu Grupy Polmlek. Dodaje, że dzięki tej inwestycji grupa została liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w naszej części Europy.
Zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy) wybudowano w Lidzbarku Warmińskim, na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej (WMSSE).
– Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie, a światowi wytwórcy produktów spożywczych dla sportowców już dziś używają naszego WPC z Lidzbarka – dodaje dyr. Tomaszewska.
Najnowsze rozwiązania
Firma się chwali, że po raz pierwszy w historii polskiego mleczarstwa tak duża inwestycja została wykonana bez generalnego wykonawcy.
Budowa zakładu trwała nieco ponad rok. W szczytowym momencie na budowie pracowało łącznie do 700 osób dziennie, a w ciągu doby zużywano ok. 400 m sześc. betonu.