Ogromna, loftowa, jasna przestrzeń studia Book & Cook na ul. Piotrkowskiej 138/140. Studio kulinarne zajęło poddasze budynku od strony ulicy Roosevelta. Dookoła popularne restauracje, knajpy, studia graficzne, butiki, które szczególnie upodobały sobie ceglane mury OFF Piotrkowskiej. Co do tego, że gotowanie jest na topie, nikt nie ma wątpliwości, więc lokalizacja dla tego biznesu wydaje się trafiona.
220 mkw. pasji i smaków
– Kuchnia zawsze była dla mnie sercem domu – miejscem, w którym skupia się pozytywna energia, dominuje ciepła, przyjazna atmosfera. Wśród najbliższych przyjaciół mam również wielu miłośników gotowania i sztuki kulinarnej w ogóle. I chyba od tego wszystko się zaczęło – od spotkań z przyjaciółmi i wspólnym pichceniu – mówi Paulina Kowalska-Prasał, właścicielka studia.
Jak podkreśla, warsztaty kulinarne są bardzo popularną i oryginalną formą spędzania wolnego czasu na całym świecie, która dotarła także do Polski. Właśnie dlatego wraz z mężem postanowili stworzyć przestrzeń nie tylko do rozwijania kulinarnych pasji, ale także do spotkań w gronie przyjaciół czy znajomych z pracy. Dodatkowym argumentem było to, że w Łodzi brakowało takiego miejsca. Book & Cook jest pierwszym studiem kulinarnym w mieście, do którego może przyjść każdy miłośnik gotowania. Na warsztaty przychodzą zarówno osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią, jak również ci myślący o rozwijaniu swoich talentów.
– Kulinarne spotkania w naszym studio dały początek wielu znajomościom. Okazało się, że to także ciekawa oferta organizacji różnego rodzaju spotkań służbowych, szkoleń oraz imprez firmowych, bo odbiega od dotychczasowych schematów – mówi Paulina Kowalska-Prasał.
W Book & Cook dużo się dzieje. W nadchodzących miesiącach będą gościć gwiazdy pierwszego polskiego kanału kulinarnego – Kuchni+. W ramach projektu „Kuchnia+ w drodze” warsztaty poprowadzą m.in. Marieta Marecka i David Gaboriaud. Studio jest wiernym uczestnikiem ważnych branżowych łódzkich wydarzeń, takich jak Festiwal Dobrego Smaku czy Transatlantyk Festiwal.