Reklama
Rozwiń

Jesień – czas na gęsinę

Kujawsko-pomorska gęsina jest dziś tak rozpoznawalną marką, jak śląskie rolady z modrą kapustą czy rogale świętomarcińskie w Wielkopolsce.

Publikacja: 26.10.2016 23:00

Jesień – czas na gęsinę

Foto: Fotorzepa, Daniel Pach Daniel Pach

Kiedy zbliża się Święto Niepodległości, gospodynie na Kujawach wiedzą już, co podadzą na stół. Gęś, najlepiej tą kołudzką owsianą – dumę regionu. – Dopasana owsem nabiera kruchości i tłustości, a jej walory zdrowotne, tzw. dobry cholesterol, są niepodważalne. Trzeba umieć ją zrobić, musi być dobrej jakości, ale ona się potrafi smakoszowi odwdzięczyć. To po prostu niebo w gębie – mówi Piotr Lenart, pasjonat kuchni polskiej, miłośnik regionalnej gęsiny.

Od siedmiu lat jesienią promuje ją urząd marszałkowski. Akcję „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” (św. Marcina wypada właśnie 11 Listopada w Dzień Niepodległości) zna tu każdy. Corocznie można wygrać w konkursach, ufundowane przez marszałka województwa tuszki gęsie. W tym roku będzie ich 2 tysiące. Smakowite nagrody będą rozdawane zwycięzcom 5 listopada. Skąd pomysł na gęsinową kampanię?

– W Kujawsko-pomorskiem konsekwentnie promujemy tradycję rodzinnego spotkania przy stole, zwłaszcza w tak wyjątkowym dla Polaków dniu, jak Święto Niepodległości. Naszą kampanią zachęcamy do budowania więzów rodzinnych i kultywowania patriotyzmu, ale też wspólnego świętowania i dobrej zabawy przy gęsinie – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Moda na gęsinę, którą konsekwentnie buduje się od siedmiu lat, to jeden z najbardziej widocznych sukcesów promocyjnych województwa. Stoją za tym nie tylko kulinarne obyczaje Kujaw i Pomorza, ale także całkiem współczesne aspekty gospodarcze. W Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, z którego pochodzi słynna gęś biała kołudzka. Renesans przeżywa hodowla gęsi rypińskiej, którą hodowcy z sukcesem promują na krajowych i zagranicznych stołach.

Najpopularniejszym wydarzeniem kampanii gęsinowej na św. Marcina jest zaplanowany na weekend Narodowego Święta Niepodległości (11 i 12 listopada) Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. To największy w Polsce kiermasz gęsich tuszek i produktów z gęsiny, który w ciągu dwóch dni odwiedza kilkanaście tysięcy osób. – Można tu kupić wszystko, co wiąże się z gęsią, ale także i inne regionalne przysmaki i wyroby. Przygotowujemy wiele atrakcji, dużą popularnością cieszą się pokazy kulinarne znanych kucharzy – zachęca Jan Syrdyka, wójt gminy Zławieś Wielka, do której należy Przysiek. W tym roku potrawy z gęsiny gotować m.in. Jakub Kuroń i Marietta Marecka. Do Przysieka kursują z Torunia bezpłatne autobusy.

Kto nie będzie mógł być w tych dniach w Przysieku, a ma ochotę skosztować wybornej regionalnej gęsiny, niech szuka restauracji w całej Polsce, które włączają się w kujawsko-pomorską kampanię i z tej okazji serwują gęsinowe potrawy. – Poznamy je po umieszczonych w widocznych miejscach naklejkach z gęsinowym logo – mówi Jacek Piotrowski.

Z gęsiny, jak zapewnia Lenart, można wyczarować smakowite cudeńka. – Rarytasem jest pierś wędzona na zimno przez tydzień, nasze fois gras – pasztet z sadełka i wątróbek gęsich – wymienia Lenart. Smak gęsiny jest wyjątkowy – przypomina bardziej dziczyznę.

Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
„Nowy finansowy ja” w nowym roku