1 mln sztuk pieczywa o przedłużonej trwałości jest w stanie wytworzyć dziennie znajdujący się w Strzegomiu zakład firmy Aryzta, wicelidera światowego rynku pieczywa do odpieku. Fabryka powstała od postaw trzy lata temu, a jej budowa kosztowała 55 mln euro.
– Z perspektywy optymalnego łańcucha dostaw Dolny Śląsk jest idealnym miejscem na ulokowanie zakładu, który ma dostarczać produkt na rynek lokalny oraz Europy Centralnej i Zachodniej – mówi Łukasz Dobosz, dyrektor operacyjny i członek zarządu Aryzty.
Produkcja rośnie
Fabryka Aryzty w Strzegomiu, choć pracuje pełną parą, to ma nadal spore możliwości, by się rozwijać.
– Zakład obłożony jest od 50 do 80 proc. w zależności od linii produkcyjnej, co po blisko trzech latach od uruchomienia jest bardzo dobrym rezultatem – zaznacza Dobosz. – Większość naszych linii należy do najszybszych w Europie. Z roku na rok zwiększamy wykorzystanie mocy produkcyjnych o 15 – 20 proc. Taki jest też plan na kolejny rok – dodaje.
Jak zaznacza, zapas mocy produkcyjnych powinien wystarczyć na najbliższe dwa, trzy lata.