Na zakupach spożywczych liczy się już nie tylko cena

W Polsce widać bardzo szybką zmianę zwyczajów konsumenckich, zazwyczaj w ślad za trendami obserwowanymi w Europie Zachodniej. Po okresie zachłyśnięcia się tanią, masowo produkowaną żywnością o niekoniecznie najwyższych walorach smakowych i odżywczych, teraz widać odwrót.

Publikacja: 22.08.2016 23:00

Piotr Mazurkiewicz

Piotr Mazurkiewicz

Foto: Fotorzepa / Waniek Ryszard

Oczywiście większość konsumentów nadal chce kupować nieważne co, byle dużo i tanio, ale coraz większa jest grupa tych, którzy zwracają głównie uwagę na skład produktu, jego miejsce pochodzenia, a niekoniecznie na cenę.

Dzięki właśnie takim klientom ręce zacierają producenci ekologicznej żywności. Zazwyczaj znacznie droższej od tej produkowanej na skalę przemysłową, ponieważ z powodu braku sztucznych dodatków, nawozów itp., jej produkcja jest sporo drożna, a plony niższe.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej