Reklama

Galert i pieczonka w parze z lagerem

Wierzę, że dobre piwo zawsze się obroni – przekonuje Leszek Popiołek, piwowar z Tyskich Browarów Książęcych.

Publikacja: 12.07.2016 22:00

Galert i pieczonka w parze z lagerem

Foto: materiały prasowe

Rz: Jak poznać, czy piwo jest dobre i świeże?

Leszek Popiołek: Piwo musi być czyste w smaku. Powinniśmy wyczuwać w nim jedynie aromaty słodu i chmielu. Nadmierna kwasowość oznacza infekcję bakteryjną, a posmak mokrego kartonu, że piwo jest stare, utlenione. Zapachy kuchenne czy, jak nazywamy to w branży, starej ścierki oznacza, że piwo jest zepsute i nie powinniśmy go pić. Wady te powstają w pubach lub sklepach, ponieważ piwo, które opuszcza browar jest bez skazy – czuwa nad tym panel sensoryczny.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Reklama
Reklama