Województwo dołączyło do sieci w 2011 roku. Ma tam 42 reprezentantów. Na początku kwietnia tego roku część z nich prezentowała swoje specjały podczas Toruńskiego Festiwalu Smaków, imprezy, która towarzyszyła Targom Turystycznym Wypoczynek 2016. Na stoisku można było znaleźć tradycyjne wędliny, wyroby mleczarskie, w tym sery owcze, ekologiczne mąki i makarony, kajmak, nalewki z kwiatu bzu czarnego, miody z Borów Tucholskich i sól ciechocińską. Potrawy i przekąski z gęsiny serwowała natomiast Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi – informuje portal poświęcony Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Jak usłyszeliśmy w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego, produkty wpisane do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego są świetnymi kandydatami na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa. Kopalnią wiedzy na ich temat są także koła gospodyń wiejskich.
Na wystawach i targach
Kujawy i Pomorze wiedzą, jak wykorzystać potencjał swoich produktów tradycyjnych i regionalnych.
– Wiele przedsięwzięć służących przybliżaniu naszych tradycji, także kulinarnych, wpisanych jest na stałe do kalendarza imprez promocyjnych – zaznacza Beata Krzemińska. – Poprzez takie działania, jak festiwale smaków, targi, konkursy, pokazy wyrobu i degustacje produktów tradycyjnych, prezentacje wyrobów rękodzielniczych, obrzędów ludowych, strojów, folkloru, wzrasta świadomość własnego dziedzictwa kulturowego i kulinarnego społeczności – dodaje.
Samorząd promował produkty tradycyjne m.in. na Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Grüne Woche w Berlinie, a także podczas mistrzostw świata juniorów w szermierce w Bratysławie, na Święcie Regionów i Święcie Reformacji w Muhlberg w Niemczech, podczas Dni Polskich w Amsterdamie czy Dożynek Rejonowych w Solecznikach na Litwie.
Smaki kujawsko-pomorskie trafiły także do polskiego pawilonu podczas Światowej Wystawie Expo w Mediolanie w 2015 roku. A w kalendarzu promocyjnym na ten rok znalazły się jeszcze: prezentacja i degustacja produktów tradycyjnych podczas Dożynek Prezydenckich w Spale i Dożynek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, dwudniowych Targów Turystyczno-Ogrodnicze Lato na wsi w Minikowie, (zaczynają się już 7 maja), Smaków Regionów w ramach Polagra Food w Poznaniu czy konkursu na najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw w Przysieku.