W krainie zielonej szyszki

Chmiel to symbol Lubelszczyzny. Właśnie tutaj uprawia się go najwięcej w Polsce.

Publikacja: 31.12.2015 12:36

Pod względem wielkości upraw Polska jest piątym producentem chmielu na świecie

Pod względem wielkości upraw Polska jest piątym producentem chmielu na świecie

Foto: 123RF

Pierwsze pędy chmielu najlepiej zerwać w sobotę. Plantatorzy z Lubelszczyzny wierzą, że to zapewnia szczęście i dobre zbiory. W regionie, w którym znajduje się blisko 90 proc. krajowych upraw, żniwa tradycyjnie przypadają na przełom sierpnia i września.

Zanim prace ruszą pełną parą, w przedostatni sierpniowy weekend chmielarze zjadą się do Krasnegostawu. Będą celebrować Chmielaki, najważniejsze święto w ich branży. W tym roku zrobią to już po raz 45.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej