Lekcja lubelskiej historii z jabłkowym smakiem w tle

Cydr staje się jedną z wizytówek regionu. Już 17 września w Lublinie odbędzie się trzecie Lubelskie Święto Młodego Cydru.

Publikacja: 15.09.2016 23:00

W 2015 roku w cydrowym święcie wzięło udział 25 tys. osób.

W 2015 roku w cydrowym święcie wzięło udział 25 tys. osób.

Foto: materiały prasowe

Co najmniej 30 tys. osób może wziąć udział w tegorocznej – największej do tej pory – edycji cydrowego Beaujolais Nouveau. To o blisko 5 tys. osób więcej niż przed rokiem.

Miejsce, gdzie organizowane jest Lubelskie Święto Młodego Cydru, nie jest przypadkowe. Lubelszczyzna zajmuje drugie miejsce w Polsce pod względem produkcji jabłek. Tutaj także powstaje Cydr Lubelski grupy Ambra, organizatora imprezy, który zdobył największe udziały w polskim rynku lekkich alkoholi z jabłek.

– Toskania jest krainą wina, a nie winogron i potrzebowała do tego Florencji. My potrzebujemy ośrodka kultury, jakim jest Lublin, ponieważ dopiero duch kultury w połączeniu z rolnictwem tworzy produkty unikalne – zaznacza Robert Ogór, prezes Ambry.

Krzysztof Komorski, zastępca prezydenta Lublina ds. kultury, sportu i relacji zewnętrznych zaznacza, że Lubelskie Święto Młodego Cydru współgra z duchem miasta.

– Wpisuje się ono też świetnie w Strategię Rozwoju Turystyki, stąd nasze zaangażowanie we współpracę przy organizacji święta – zaznacza Krzysztof Komorowski.

Nad tym, by przekształcić Lubelszczyznę w Polską Toskanię pracuje również Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru. Na tegorocznym Święcie zaprezentuje Cydr Sadownika.

– Receptura Cydru Sadownika pochodzi z 1916 roku i została zaczerpnięta od mojego dziadka, który skończył szkołę w Pszczelinie (obecny Brwinów). Tajemnicą produkcji tego napoju są m.in. naturalnie występujące dzikie drożdże – mówi Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

W najbliższym czasie powinna ruszyć prowadzona przez Stowarzyszenie pokazowa wytwórnia cydru w Mikołajówce oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów od stolicy Lubelszczyzny. Jabłkowy trunek ma być tam wytwarzany metodami naturalnymi.

Właśnie z takich cydrów sadownicy lokalni chcieliby uczynić wizytówkę regionu. Dlatego jednym z celów Stowarzyszenia jest zapisanie ustawowo normy jakościowej dla polskiego cydru naturalnego. Zabiega ono także o uproszczenie przepisów dla małych producentów.

Moda na jabłkowe alkohole zaczęła się w Polsce kilka lat temu. W 2016 r. ich sprzedaż może sięgnąć 15 mln l i będzie o jedną czwartą wyższa niż przed rokiem – szacuje branża. W porównaniu do piwa, wódki czy wina to wciąż mało, ale w 2015 r. cydry wyprzedziły już pod względem popularności znane od lat wermuty, brandy, rum czy gin.

Na razie na rynku w Polsce dominują cydry wytwarzane przez zakłady przemysłowe. Jednak przybywa także cydrów rzemieślniczych. Ponadto, jak tłumaczy Tomasz Porowski, współwłaściciel marki Cydr Ignaców i prezes Stowarzyszenia Polskie Cydry Autorskie, w Polsce rodzi się też moda na cydrownictwo domowe.

Podczas tegorocznego Lubelskiego Święta Młodego Cydru organizatorzy zaplanowali m.in. grę miejską, która ma być pretekstem do zwiedzania Lublina. Biorąc w niej udział będzie można dowiedzieć się m.in., co głosi legenda o czarciej łapie, skąd wzięła się nazwa Plac Rybny czy która ulica Lublina jest najwęższa. Trasa gry będzie miała ok. 1,5 km. Znajdzie się na niej dziesięć stacji: charakterystycznych punktów ma mapie Lublina, w których na uczestników zabawy czekać będą zagadki, łamigłówki i zadania.

– Wraz z lubelskimi restauracjami wyróżnionymi tytułem Miejsce Inspiracji będziemy poszukiwać nieznanego smaku Lublina w konkursie kulinarnym na potrawę regionalną stworzoną na bazie cydru – zapowiada Katarzyna Koszarna z grupy Ambra. – Live cooking (gotowanie na żywo – red.), czyli finałową rywalizację najlepszych lubelskich szefów kuchni, będzie można obserwować przez cały dzień na scenie obok Trybunału, dookoła którego stanie kilkadziesiąt cydrowo-jabłkowych stoisk – dodaje.

Z kolei Na Błoniach pod Zamkiem odbędzie się koncert główny trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata. Imprezie muzycznej towarzyszyło będzie miasteczko z food truckami.

Co najmniej 30 tys. osób może wziąć udział w tegorocznej – największej do tej pory – edycji cydrowego Beaujolais Nouveau. To o blisko 5 tys. osób więcej niż przed rokiem.

Miejsce, gdzie organizowane jest Lubelskie Święto Młodego Cydru, nie jest przypadkowe. Lubelszczyzna zajmuje drugie miejsce w Polsce pod względem produkcji jabłek. Tutaj także powstaje Cydr Lubelski grupy Ambra, organizatora imprezy, który zdobył największe udziały w polskim rynku lekkich alkoholi z jabłek.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej