W Bieszczady na wystawę i koszenie trawy… kosą

Czy można połączyć warzenie piwa z centrum sztuki? Ursa Maior uczyniło z tego swoją wizytówkę.

Publikacja: 19.07.2015 17:00

Agnieszka Łopata zaczynała od domowego warzenia piwa

Agnieszka Łopata zaczynała od domowego warzenia piwa

Foto: materiały prasowe

– Od początku było dla nas jasne, że Centrum Ursa Maior ma być miejscem promującym sztukę. Zarówno warzenia piwa, jak i tę w tradycyjnym znaczeniu tego słowa – mówi Agnieszka Łopata, współwłaścicielka Centrum Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, między Leskiem a Ustrzykami Dolnymi. Jego udziałowcem jest również Andrzej Czech.

Życie kulturalne w Centrum Ursa Maior kwitnie przez cały rok, także w wakacje. 25 lipca organizuje konferencję na temat inwestowania we współczesną sztukę.

Lokalnych autorów młodego pokolenia wystawia od roku dom aukcyjny Ursa Maior. – Region znany dotychczas z wakacyjnego pamiątkarstwa zyskał dzięki nam nową jakość – uważa Agnieszka Łopata.

Ostatniego dnia lipca odbędzie się z kolei uroczystość… pierwszych postrzyżyn trawnika przy Centrum Ursa Maior. – Każdy z gości będzie mógł uczestniczyć w koszeniu tradycyjnym: kosą drewnianą z ostrzem i kosikiem – zapowiada Agnieszka Łopata.

Trawnik z założenia miał być naturalny, inny niż te przypominające pola golfowe.

– Pasiemy tam pszczoły, chronimy rzekotki. Podziwiamy też dzikie kwiaty, których część zjadamy podczas imprezy Posmakuj Dzikiej Kuchni z Ursą – wyjaśnia Agnieszka Łopata.

Centrum nawiązało współpracę z Klubem Krótkofalowców SP5PPK. Jej efekty będą widoczne w sierpniu. Na terenie Ursa Maior stanie radiostacja, z której przeprowadzana będzie łączność całym światem. Na drugi miesiąc wakacji zaplanowany jest również koncert krośnieńskiego zespołu GlassKids. Agnieszka Łopata zaznacza, że imprez i wydarzeń może być więcej, bo w Ursa Maior wiele rzeczy dzieje się spontanicznie.

Ważną częścią centrum jest Bieszczadzka Wytwórnia Piwa. (BWP). Działają tam także sklep Esencja Karpat z produktami regionalnymi oraz Ursa Maior Hall, czyli sala wystawienniczo-konferencyjno-koncertowa.

– Została zaprojektowana jako profesjonalne miejsce do organizacji koncertów, pokazów, prelekcji, konferencji, wernisaży, wystaw, projekcji filmowych oraz imprez plenerowych – mówi Łopata.

Ostatnio w Ursa Maior ruszyła letnia czytelnia i wypożyczalnia. Regał zrobili ze starej palety do transportu okien i wystawili książki, które można czytać na miejscu lub wypożyczyć na czas urlopu.

Za warzenie piwa odpowiada Agnieszka Łopata. Zanim w 2013 r. pojawiły się pierwsze trunki BWP, przez kilka lat robiła piwa w domu. Do tej pory na rynek trafiło 19 jej piw. Pod koniec lata mają pojawić się kolejne, które przygotowuje we współpracy z jednym ze skandynawskich browarów.

W tym roku ruszył lokal Ursa concept store and pub w Krakowie. Można spróbować tam nie tylko trunków Ursa, ale i podkarpackich placków zwanych proziakami.

– Od początku było dla nas jasne, że Centrum Ursa Maior ma być miejscem promującym sztukę. Zarówno warzenia piwa, jak i tę w tradycyjnym znaczeniu tego słowa – mówi Agnieszka Łopata, współwłaścicielka Centrum Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, między Leskiem a Ustrzykami Dolnymi. Jego udziałowcem jest również Andrzej Czech.

Życie kulturalne w Centrum Ursa Maior kwitnie przez cały rok, także w wakacje. 25 lipca organizuje konferencję na temat inwestowania we współczesną sztukę.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej