Purella Superfoods w strefie ekonomicznej w Białymstoku w jednym z najnowocześniejszych tego typu zakładów produkować będzie m.in. zdrowe batony.
Purella Superfoods powstała pięć lat temu i szybko zdobyła pozycję jednego z liderów w sektorze superfoods oraz batonów owocowych i proteinowych. W związku z dynamicznym rozwojem, dwa lata temu zapadła decyzja o uruchomieniu własnego zakładu z supernowoczesną linią produkcyjną.
Miejsce nieprzypadkowe
– Inwestycja zakończyła się w styczniu tego roku, a linia produkcyjna ruszyła w lutym. Finalnie zdecydowaliśmy się uruchomić zakład w Białymstoku, na terenie Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Białystok jest świetnie skomunikowany z całym krajem, a także Warszawą, w której mieści się siedziba firmy Purella. Co ważne, nasza produkcja jest aktualnie jedną z najnowocześniejszych linii do produkcji batonów w Polsce, dlatego wybór nowoczesnej strefy ekonomicznej w Białymstoku nie był przypadkowy – mówi Michał Czerwiński, prezes Purella.
W inauguracji zakładu produkcyjnego uczestniczyła również Ewa Chodakowska, udziałowiec firmy oraz współtwórczyni marki BeRAW. Dzięki własnemu zakładowi firma wprowadza na rynek nową linię produktów dla dzieci oraz otwiera dział Purella Innovation, który będzie dedykowany produkcji dla marek własnych.
300 tysięcy batonów dziennie
Zakład obecnie zajmuje około 3 tys. mkw. powierzchni, z możliwością rozbudowy, w zależności od przyszłych potrzeb. W budynku znajdują się trzy taśmy produkcyjne oraz laboratorium badawczo-rozwojowe z kompleksem biurowym.
– W nowym zakładzie produkujemy około 70 proc. naszych produktów – zdrowe batony i przekąski, w tym produkty z linii BeRaw tworzonej wspólnie z Ewą Chodakowską oraz produkty sypkie tzn. superfoods, musli i mieszanki. To właśnie dzięki nowoczesnej linii produkcyjnej możemy wytworzyć do 300 tys. zdrowych batonów dziennie – mówi Michał Czerwiński.