Nowe smaki Podkarpacia

Owoce derenia coraz popularniejsze. Do sprzedaży trafiają nie tylko nalewki, ale także czekolady, lody i konfitury. Dereń pojawia się też jako kiszonka.

Publikacja: 19.11.2017 20:30

Dereniówka bywa często traktowana jako niezawodny środek na przeziębienia  i dolegliwości układu moc

Dereniówka bywa często traktowana jako niezawodny środek na przeziębienia i dolegliwości układu moczowego.

Foto: AdobeStock

Dereń, obok proziaków (czyli bułek na sodzie), to obecnie jeden z dwóch największych trendów kulinarnych Podkarpacia. Znane od stuleci owoce, które w ostatnich latach były nieco zapomniane, znów wracają do sklepów, cukierni i dobrych restauracji.

– Dereń to przyszłość. Sądząc po tym, jakim hitem są w naszym regionie w ostatnich miesiącach produkty zawierające te owoce, jestem przekonany, że wkrótce ta moda rozprzestrzeni się także na inne województwa – mówi Krzysztof Zieliński ze stowarzyszenia Pro Carpathia promującego tradycje kulinarne regionu.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Nest Lease wkracza na rynek leasingowy i celuje w TOP10