Blask regionalnych pstrągów

Kotlina Kłodzka nie nadąża z produkcją pstrągów, goście zjeżdżają przez cały rok, nawet… po nartach.

Publikacja: 26.10.2017 21:30

Łowiska i hodowle są atrakcją Kotliny Kłodzkiej już od XIX wieku.

Łowiska i hodowle są atrakcją Kotliny Kłodzkiej już od XIX wieku.

Foto: Rzeczpospolita, Ryszard Waniek

Na ponad 20 tys. ton pstrągów, które trafiły na talerze i do sklepowych zamrażarek w ubiegłym roku, dolnośląskie hodowle wypuściły jedynie 25 ton. Większość hodowli funkcjonuje na północy kraju, a jednak to stąd, z niewielkiej Ścinawki Średniej pod Kłodzkiem pochodzi pstrąg kłodzki, zarejestrowany przed kilku laty produkt regionalny.

Tłumy w smażalniach

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej