Miód z Maciejowa Tomasza Palucha (Dolina Stobrawy sp. z o.o.) został uznany za najlepszy. I nie ma w tym nic dziwnego, bo Maciejów to najbardziej „miodowa” wieś w Polsce. Mieszkał w niej i działał na przełomie XIX i XX w. Jan Dzierżon nazywany ojcem współczesnego pszczelarstwa. Postać znana i uznana na świecie.
Na Opolszczyźnie także jarosze nie chodzą głodni. Nagrodę główną w kategorii produktów z warzyw i owoców otrzymała Urszula Surzykiewicz z gospodarstwa agroturystycznego Ekogościniec w Sadzie za konfiturę ze śliwek mirabelek. Spółka Napus Oil s.c. została doceniona za olej głubczycki z ostropestu tłoczony na zimno. Ostropest to znany nam oset, kwitnący na fioletowo i omijany szerokim łukiem ze względu na kolczastą naturę. Roślina jest bardzo pożyteczna, szczególnie dla naszej wątroby.
Pożytecznie natomiast dla wątroby nie są słodycze, ale za to jakie pyszne. Tutaj Opolszczyzna oferuje łasuchom prawdziwe oryginalne bogactwo: roladę makową zapiekaną (Gminna Spółdzielnia „SCh” w Praszce), rabarbar smażony (Elżbieta Rinke Związek Śląskich Kobiet w Walcach), kołacz z masłem i cynamonem (Gertruda Drost Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Żużeli) czy mus paprykowy (Violetta i Jan Michta „Nasza Chata” Ekologiczne Gospodarstwo Rolne). Jerzy Wilk wyrabia smakowity i zdrowy sok z buraków, a chrusty-faworki Teresy Kamienieckiej-Hreczaniuk, choć to nie oryginalna potrawa śląska, warte są spróbowania.
Czym jednak byłoby dobre jedzenie bez napitków? Tu też region ma wyjątkowy wkład. Mleczarnia w Oleśnie z okazji 110. urodzin wyprodukowała śmietanówkę – napój alkoholowy na bazie… śmietany.
Receptura jest stara i ściśle strzeżona. Jej powstanie wiąże się z faktem, że przez lata obok mleczarni istniała gorzelnia i jak głosi wieść gminna, pracownicy obu zakładów musieli połączyć siły, by wymyślić śmietanówkę. W spółdzielni zapadła już decyzja o rozpoczęciu produkcji trunku na większą skalę. Olesno będzie więc pierwszą i jedyną mleczarnią w Polsce produkującą i nabiał, i alkohol.