Miasto śródziemnomorskich smakołyków

Blisko 60 dań, deserów i koktajli alkoholowych będą serwować łódzkie restauracje podczas tegorocznego, 14. już, Festiwalu Dobrego Smaku.

Publikacja: 06.06.2017 23:00

Off Piotrkowska podczas ubiegłorocznego festiwalu

Off Piotrkowska podczas ubiegłorocznego festiwalu

Foto: materiały prasowe

Impreza odbędzie się 8–11 czerwca, a jej tematem przewodnim jest kuchnia śródziemnomorska. Przez cztery dni – od czwartku do niedzieli – goście będą mogli wędrować od lokalu do lokalu i próbować specjalnie przygotowanych na festiwal propozycji. Co roku imprezę odwiedza ok. 50 tys. smakoszy, nie tylko z Łodzi.

– Lokale miały do wyboru trzy śródziemnomorskie regiony kulinarne: północnoafrykański (np. Maroko), wschodni śródziemnomorski (Egipt, Grecja, Izrael, Liban Syria i Turcja) oraz południowoeuropejski (Włochy, Francja, Hiszpania) – mówi Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka festiwalu. – Sądziliśmy, że największe trudności z wymyśleniem dań będą mieli kucharze z restauracji sushi, ale okazało się, że to dla nich żaden problem, bo różnorodność tej kuchni daje duże pole do popisu.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej