Aktualizacja: 09.05.2025 08:39 Publikacja: 15.11.2016 00:00
Koszty ratowania twierdzy przekroczyły już 20 mln zł.
Foto: 123 rf
Przez wiele powojennych lat w kazamatach Twierdzy Wisłoujście magazynowano pulpę buraczaną, kwaszone ogórki i zacier na słynne wino owocowe „Kordian”, a mury kruszyły się od żrących wyziewów z hałd siarki z pobliskiego Siarkopolu. Wydawało się, że dzieje fortecy – wpisanej na listę stu najbardziej zagrożonych zabytków na świecie, World Monuments Watch – dobiegają kresu. Dziś, dzięki trwającym niemal nieprzerwanie od 2003 r. pracom remontowym, jedna z najsilniejszych a zarazem najcenniejszych architektonicznie i historycznie morskich fortec Europy odzyskuje dawną świetność.
Współpraca gmin, rozwój infrastruktury rowerowej oraz wykorzystanie kolei do obsługi komunikacyjnej aglomeracji...
Osiągnęła spektakularny sukces w Dolinie Krzemowej. Jest założycielką i dyrektor generalną akceleratora biznesow...
Jaka jest sytuacja finansowa polskich samorządów? Co mówi o kondycji JST najnowszy Ranking Finansowy Samorządu T...
Województwo Lubuskie rozpoczęło wielkie świętowanie 15-lecia obecności Polski w Unii Europejskiej.
Paulina Czurak, właścicielka pracowni architektonicznej Ideograf, i Wojciech Witek, współwłaściciel Iliard Archi...
Lenovo jest liderem rynku komputerów PC w Polsce. Motorola jest tu jednym z liderów rynku smartfonów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas