– Lato to gorący sezon dla branży zielarskiej, a w lipcu zbiera się większość ziół, liści i kwiatów – mówi Karol Sidoruk z Eko-Herby w Hajnówce. Surowiec, w większości pozyskiwany z lasów i łąk, firma ta skupuje w kilkunastu punktach. Za wyjątkiem trzech – na Warmii i Mazurach oraz Kurpiach – znajdują się one na Podlasiu, zagłębiu polskiego zielarstwa.
Expo pachnące ziołami
– Wyjątkowe walory przyrodnicze regionu sprawiają, że województwo podlaskie dysponuje doskonałymi warunkami do uprawy i przetwórstwa ziół – podkreśla Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego. – Istotna część tej produkcji trafia na rynki międzynarodowe, a szczególne zainteresowanie wykazują nią firmy spożywcze i farmaceutyczne. Jest to niewątpliwie branża stanowiąca naszą wizytówkę w kraju i poza granicami Polski – dodaje.
Mirosław Angielczyk, miłośnik podlaskiej tradycji zielarskiej związany z firmą Dary Natury wyjaśnia, że zarobkowe zbieractwo ma na Podlasiu ponad dwustupięćdziesięcioletnią historię, mimo upływu lat nadal żywe są tutaj zwyczaje medycyny ludowej, a wykorzystanie ziół w celach spożywczych i leczniczych jest na porządku dziennym. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, w związku z rozwojem przedsiębiorstw konfekcjonujących zioła, wzrosło również zapotrzebowanie na surowce. Możliwość zarobkowego zbierania ziół i dostarczania ich do skupów daje wielu rodzinom możliwość dorobienia. Według szacunków branży, zbieractwem na Podlasiu zajmuje się ok. 2 tys. osób. Nadal są rodziny, dla których jest to jedno z głównych źródeł utrzymania.
Nie dziwi więc, że Podlasie kojarzy się z tradycjami zielarskimi. – Przetwórstwo ziół idealnie wpisuje się w hasło promocyjne regionu: „Podlaskie zasilane naturą”. Zioła wykorzystujemy z powodzeniem podczas krajowych i zagranicznych akcji promocyjnych – mówi Stefan Krajewski – Wszędzie cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Zabraliśmy je m.in. na ubiegłoroczną Wystawę Światową Expo w Mediolanie, gdzie zapach ziół wypełnił cały pawilon Polski przyciągając tłumy zwiedzających – zaznacza.
Z trawką w butelce
Podlaskie zioła w Polsce i za granicą promuje – eksportowana do blisko 40 krajów – wódka Żubrówka, ze źdźbłem turówki wonnej w każdej butelce.