Żywność od najlepszej strony

Udział w targach to wciąż dobra okazja, aby budować relacje biznesowe. Wśród ważnych dla branży imprez jest Polagra w Poznaniu.

Publikacja: 06.09.2015 21:00

Tegoroczne targi Polagra ma odwiedzić nawet 70 tys. osób

Tegoroczne targi Polagra ma odwiedzić nawet 70 tys. osób

Foto: materiały prasowe

– Targi spożywcze pozwalają na dotarcie z ofertą do szerszej grupy odbiorców. To także doskonała okazja do zapoznania się z nowościami i innowacjami w branży – mówi Adam Mokrysz, członek zarządu spółki Mokate w Żorach.

Efektem, na który liczą firmy, są także nowe kontrakty, a co za tym idzie – lepsze wyniki finansowe. Wyższej sprzedaży oczekuje aż 94 proc. uczestników tegorocznych targów WorldFood w Warszawie.

Wystawiło się na nich ponad 190 firm z 28 krajów świata, a odwiedziło je ponad 3,3 tys. gości. Nie dziwi więc, że organizatorzy zaplanowali już III edycję WorldFood w 2016 r.

Atrakcji przybywa

Za dwa tygodnie firmy spożywcze zjadą tłumnie na Polagrę do Poznania. Impreza, którą – jak spodziewają się organizatorzy – odwiedzi blisko 70 tys. osób, potrwa do 24 września.

Od kilku już lat tzw. blok Polagra obejmuje Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech oraz Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro. W ubiegłorocznej edycji Polagry wzięło udział w sumie 1,3 tys. wystawców z 45 krajów świata.

Zainteresowanie imprezą z roku na rok rośnie. W 2013 roku blok targów Polagra wraz z towarzyszącymi mu imprezami odwiedziło 54 tys. osób. W ubiegłym roku było ich 65 tys.

– Co roku nasi wystawcy zaskakują zwiedzających ogromną liczbą nowości. Świadczy to o nieustającym rozwoju branży i jej reagowaniu na zmiany rynkowe – mówi Filip Bittner, dyrektor Grupy Produktów Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP).

Gości starają się zaskakiwać także MTP. Jedną z tegorocznych atrakcji ma być Galeria Innowacji na Polagrze Gastro. – Na 120 mkw. zostaną pokazane urządzenia, które wyznaczą nowe trendy w organizacji pracy lokali gastronomicznych, w eksponowaniu produktów w placówkach handlowych oraz w obsłudze klientów – zdradza Bittner.

Na wystawie pojawią się m.in. hybrydowy ekspres do kawy i mobilna stacja kulinarna niewymagająca dostępu do sieci wentylacyjnej.

Bogatszej oferty można spodziewać się także na przyszłorocznym WorldFood. Nowością będzie EcoFood Warsaw. Zaprezentują się tam firmy związane z branżą ekologiczną, zarówno jej producenci, jak i dystrybutorzy.

Głównej imprezie towarzyszyć będą także tzw. podwystawy: Wine & Spirits poświecone alkoholom, FoodTech związana z technologiami w przemyśle spożywczym oraz Ingredients Warsaw skierowane do producentów dodatków do żywności.

– Przez trzy dni osoby związane z sektorem będą miały możliwość nawiązania nowych kontaktów i poszerzenia obecnych, ocenienia zapotrzebowania rynku na ich produkty czy usługi oraz śledzenia globalnych trendów – zapowiada Agnieszka Szpaderska, menedżer targów WorldFood Warsaw.

W Polsce cyklicznie odbywają się również imprezy organizowane przez poszczególne sektory rynku spożywczego. Na październik 2015 r. zaplanowane są XXIV targi Mleko-Expo w Warszawie, organizowane przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich (KZSM).

– Kluczowym celem imprezy jest konfrontacja branży z konsumentami, czego nie zastąpi żadna reklama ani kampania medialna – zaznacza Waldemar Broś, prezes KZSM.

Od USA po Australię

Dla branży spożywczej, w przypadku której coraz większą rolę ogrywa eksport, koniecznością stały się wyjazdy na zagraniczne imprezy.

– Największe w Europie to Anuga w Kolonii oraz Sial w Paryżu. Z kolei poza jej granicami kluczowe imprezy odbywają się w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Zjednoczonych Emiratach Arabskich czy Brazylii – mówi Edward Bajko, prezes Spomleku z Radzynia Podlaskiego. – Obecność na nich zwiększa rozpoznawalność naszych produktów – dodaje.

Każdego roku na wszystkich najważniejszych targach stara się być obecna firma Mokate. Wszędzie tam ma samodzielne, kilkunastometrowe stoiska, gdzie prezentuje swoje kawy, herbaty i półprodukty dla przemysłu spożywczego.

– Poprzez udział w targach skutecznie budujemy pozycję grupy Mokate nie tylko w nowych krajach, ale także w kolejnych sektorach rynku – podkreśla Adam Mokrysz.

Jedną z najważniejszych międzynarodowych imprez wystawienniczych dla branży spożywczych były w tym roku targi Sial w Szanghaju. Polskę, ich bursztynowego sponsora, reprezentowało ponad 110 firm. Łączna ekspozycja naszego kraju zajmowała prawie 1 tys. mkw. Była to największa po Expo 2010 prezentacja promocyjna Polski w Chinach.

Jedną z firm, która zaprezentowała się w Szanghaju, był Wild Grass, producent napojów.

– Od ponad roku współpracujemy z Agencją Rynku Rolnego w ramach działań targowych, jak i misji gospodarczych. To ważne nie tylko ze względu na pomoc przy działaniach targowych, ale przede wszystkim ze względu na postrzeganie naszej firmy, jak i zwiększania różnorodności polskiej oferty – mówi Michał Borecki, współwłaściciel Wild Grass.

– Targi spożywcze pozwalają na dotarcie z ofertą do szerszej grupy odbiorców. To także doskonała okazja do zapoznania się z nowościami i innowacjami w branży – mówi Adam Mokrysz, członek zarządu spółki Mokate w Żorach.

Efektem, na który liczą firmy, są także nowe kontrakty, a co za tym idzie – lepsze wyniki finansowe. Wyższej sprzedaży oczekuje aż 94 proc. uczestników tegorocznych targów WorldFood w Warszawie.

Pozostało 90% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Mazda CX-5 – wszystko, co dobre, ma swój koniec
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Branża bankowa gorszy okres ma za sobą