W doborowym winnym gronie

31 winnic tworzy Lubuski Szlak Miodu i Wina, który jest regionalnym produktem turystycznym
123RF

Lubuskie stoi winnicami i nie zamierza tego ukrywać. Do końca wakacji miejscowi winiarze zachęcają do bliższego kontaktu z winoroślą i enoopowieściami.

W tegorocznej akcji „Weekendy na winnicach” biorą udział: Cantina w Mozowie, Equus w Mierzęcinie, Ingrid w Łazie, Julia w Starym Kisielinie, Kinga w Starej Wsi, Krucza w Buchałowie, Miłosz w Łazie, Na Leśnej Polanie w Proczkach oraz Pałac Mierzęcin. Winiarze zapraszają 4–7 czerwca, 11–12 lipca i 15–16 sierpnia.

Na miejscu można się spodziewać domowej atmosfery, bo miejscowe winnice to zazwyczaj przedsięwzięcia rodzinne. Podkreślają to między innymi właściciele Julii („powstała z rodzinnej pasji i miłości do winnego krzewu”), Cantiny („oboje jesteśmy nauczycielami, ale winogrodnictwo to nasza pasja”), Kingi („Winnica Kinga to pokoleniowe gospodarstwo winiarskie założone w 1985 roku”) czy Ingrid („wystarczyła jedna degustacja, aby zdecydować: zakładamy winnicę!”).

Musująca historia

Drugim ze składników lubuskiego winiarstwa jest tradycja. Pierwsza wzmianka o uprawie winorośli w okolicy pochodzi z 1314 roku, ale same krzewy miały się pojawić jeszcze wcześniej, bo wraz z flandryjskimi osadnikami, którzy przybyli na te tereny w połowie XII stulecia. Położenie miasta na nasłonecznionych wzgórzach przyczyniło się do powstania winnic uznawanych za wysunięte najbardziej na północ w Europie.

W czasach bliższych współczesności Zielona Góra słynęła z produkcji win musujących metodą naturalną, gdzie do wtórnej fermentacji dochodzi w butelce. Powstała w 1826 roku spółka akcyjna Grempler & Co. należała do najsłynniejszych wytwórni sektów (win musujących) w Europie, co potwierdzały medale na wystawach światowych w Wiedniu, Londynie i Paryżu. Produkcja sięgała 800 tysięcy butelek rocznie.

Dlatego, piszą właściciele winnicy Miłosz, „jako winiarze zielonogórscy czujemy się spadkobiercami tej wielkiej tradycji. Nasza firma jest właścicielem znaku towarowego Grempler-Sekt, zastrzeżonego w Urzędzie Patentowym RP. Grempler Sekt 2013 był pierwszym takim winem powstałym tutaj po siedemdziesięcioletniej przerwie”.

Archiwalne fotografie prezentujące działalność wytwórni Gremplera stanowią zresztą istotną część ekspozycji w zielonogórskim Muzeum Wina. Ta jedyna w Polsce tak szeroka prezentacja winiarskich tradycji daje możliwość wszechstronnego zapoznania się z kolejnymi etapami rozwoju winiarstwa od średniowiecza po czasy współczesne, ze szczególnym uwzględnieniem Zielonej Góry. Szacuje się, że w 1910 roku w mieście i powiecie zielonogórskim było około 1500 hektarów winnic.

Sama winnica Gremplera (po drugiej wojnie: Lubuska Wytwórnia Win) została przekształcona w Park Winny – symbol winiarskich tradycji miasta.

Złoto i srebro

Winiarstwo to zarówno tradycja, sztuka, jak i nauka. Warto zobaczyć na miejscu, co kryje się za terminem „terroir”, czym jest Traminer, a czym Zweigelt, i co stoi za poetycką frazą, którą opisywane bywają (nie tylko lubuskie) winnice.

Przy okazji warto też zajrzeć do otwartego w październiku Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze, które w myśl twórców ma stanowić rodzaj żywego muzeum wina. Znalazło się tu miejsce na warsztaty sommelierskie, ekspozycję winiarską i halę pokazową, gdzie goście zapoznają się z procesem produkcji wina. Oczywiście w planach jest też degustacja.

A już na początku września, przy okazji corocznych obchodów Dni Zielonej Góry, odbędzie się „Winobranie” – dziewięciodniowa impreza, podczas której wokół ratusza rozłoży się miasteczko winiarskie. Tu też będzie można poznać lubuskie tradycje winiarskie, ale i dowiedzieć się, co kupić, bo przy okazji Winobrania ogłaszane są wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Win. Przed rokiem złote medale otrzymały m.in.: winnica Miłosz za wino Zweigelt 2014 oraz Cantina za wino Pinot Grigio 2012, srebrne przypadły produktom z winnic Equus, Julia i Ingrid.

Szlak wina i miodu

Wędrówki po winnicach stały się kuszącym gości regionalnym produktem turystycznym. W 2007 r. powstał Lubuski Szlak Miodu i Wina, który skupia dziś 31 lokalnych winnic. Po raz pierwszy został zareklamowany podczas VII Targów Turystycznych Zatur w Drzonkowie, na których zdobył wyróżnienie. Szlak został również uhonorowany Perłą Turystyki przyznawaną przez Lubuską Regionalną Organizację Turystyczną Lotur (2008) oraz wyróżnieniem w konkursie Polskiej Organizacji Turystycznej na najlepszy produkt turystyczny (2011). Najmłodsza winnica na szlaku powstała w 2014 r.

Mogą Ci się również spodobać

Jarmark w polskim mieście wśród najlepszych na świecie

Targi Bożonarodzeniowe w Krakowie to jedne z najlepszych jarmarków bożonarodzeniowych na świecie – wynika ...

Śmieci: mieszkańcy płacą mniej i w budżetach widać dziurę

Regionalne izby obrachunkowe kwestionują sztuczne zaniżanie opłat za odbiór śmieci. Okazuje się, że taka ...

Zaświadczenie to nie prosty druczek

Do końca tego roku nie uda się wydać wszystkim właścicielom lokali dokumentów potwierdzających uwłaszczenie.

O wyniku głosowania przesądził tylko jeden głos

W podjęciu uchwały brali udział radni, którym wygasły mandaty. W uchwale z czerwca 2018 ...

Nowa siedziba szpitala psychiatrycznego w Drewnicy to inwestycja mazowieckiego samorządu

Na zdrowie wydają tyle, ile mogą

Profilaktyka, sprzęt do leczenia, nowe szpitale – lokalne władze starają się przeznaczać na ochronę ...

Łatanie długu na zakręcie

Ustalenia CBA w Dubiecku pokażą, co wolno robić, aby ratować lokalne finanse.