Każdy region, zanim zaczął wdrażać unijne fundusze na lata 20014-2020, musiał wybrać swoje tzw. inteligentne specjalizacje. To obszary, w których regionalna gospodarka ma szanse zyskać największe przewagi konkurencyjne i w których koncentrować się będzie wsparcie z funduszy Unii Europejskiej na projekty innowacjne.
Firmy wybrały same
Było to duże wyzwanie dla władz regionów oraz samorządów. Bo w poprzedniej perspektywie dostęp do grantów nawet na projekty niekoniecznie innowacyjne, był stosunkowo łatwy. Teraz unijne wsparcie ma się koncentować własnie na innowacjach. Dlatego władze województwie pomorskim sprawę potraktowały poważnie. Na początek zdecydowały się (jako jedyny region w Polsce) na oddolny procese definiowania inteligentnych specjalizacji. To znaczy wybrano je w konsultacjach ze środowiskami biznesowymi i naukowymi. W 2016 r. podpisano z zainteresowanymi instytucjami (w sumie jest ich 400, z czego 2/3 to firmy) porozumienia wyznaczające cztery Inteligentne Specjalizacje Pomorza (ISP): gospodarka morska, technologie efektywne energetycznie, technologie i zastosowania ICT oraz usługi prozdrowotne.
– Finansowanie publiczne na projekty B+R w perspektywie funduszy UE na lata 2014-2020, mogą uzyskać tylko projekty, które mieszczą się w ustalonym obszarze inteligentnych specjalizacji – podkreśla Karolina Lipińska z Departamentu Rozwoju Gospodarczego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.
Urząd marszałkowski nie tylko zapytał firmy o zdanie, ale też stara się je wspierać w zwiększaniu ich potencjau innowacyjengo. – Dzięki spotkaniom w ramach wyboru inteligentnych specjalizacji nawiązały się wzajemne relacje, firmom łatwiej nawiązywać partnerstwa, które często są wymagana w unijnych projektach – podkreśla Lipińska.
Instytucje miały też okazję zderzyć swoje zamierzenia z innymi podmiotami, gdy okazywało się, że myślą o rozwiązywaniu tych samych problemów, czy też że ich pomysł już realizuje ktoś inny. Zostały również zorganizowane szkolenia podnoszące kompetencje osób i firm, które tworzą nowe technologie.