Hydrosommelierzy ocenili i zdecydowali

20 rodzajów wód mineralnych znalazło się w Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych.

Publikacja: 29.07.2018 10:30

To pierwsze w Polsce profesjonalne „wodne menu”, które opracowali hydrosommelierzy – podkreśla Ewa Cienki, dyrektor krakowskiej Art Restauracji. Pomysłodawcą Małopolskiej Karty Wód Mineralnych jest marszałek województwa Jacek Krupa, który zainicjował też promocję Małopolski jako Krainy Wód. – Kampania promocyjna Kraina Wód realizowana jest od ubiegłego roku jako część projektu „Made in Małopolska” – wyjaśnia Filip Szatanik, rzecznik urzędu marszałkowskiego.

Mało kto wie, że co trzecia butelka wody mineralnej na półkach sklepowych pochodzi z Małopolski. W tym regionie znajduje się ponad 30 proc. wszystkich złóż wód leczniczych w kraju. Karta powstała w wyniku współpracy urzędu i przewodnika kulinarnego Gault & Millau Polska. Przed wakacjami odbyły się selekcja wód i degustacje przeprowadzone przez znanych hydrosommelierów: Tomasza Koleckiego, wiceprezesa Stowarzyszenia Sommelierów, i Łukasza Klesyka, sommeliera. Wody, które umieszczono w karcie, nie mogły mieć charakteru wód leczniczych, bo to uniemożliwiłoby zaproponowanie ich szerokiemu gronu odbiorców.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama