Frékasë, pizza po kaszubsku, a na osłodę kreple

W 2017 r. nie zabraknie imprez promujących bogatą kuchnię województwa pomorskiego. Lista odkrytych na nowo specjałów jest coraz dłuższa.

Publikacja: 10.01.2017 00:00

Truskawka kaszubska to pierwszy produkt regionalny z Pomorza zarejestrowany w Unii Europejskiej.

Truskawka kaszubska to pierwszy produkt regionalny z Pomorza zarejestrowany w Unii Europejskiej.

Foto: materiały prasowe

Kaszubska kuchnia zagości podczas 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii Food-to-Go. Podczas imprezy, która odbędzie się 8 i 9 lutego w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku, zaprezentuje się ponad 100 wystawców. Ma ją odwiedzić niemal 3 tysiące gości z branży gastronomicznej.

– Tegoroczna edycja ma na celu promocję tradycyjnych, regionalnych kaszubskich smaków oraz sposobów przygotowania dań, o których być może zapomnieliśmy, a które są nowym pomysłem na urozmaicenie oferty lokali gastronomicznych – zapowiada Ewa Woch, wiceprezes Targów w Krakowie, organizatora Food-to-Go.

Pomorze należy do regionów najczęściej odwiedzanych przez zagranicznych turystów chcących poznać polską kulturę, w tym naszą kuchnię – zaznaczają organizatorzy gdańskich targów. Poszukują oni tradycyjnych potraw i chętnie odwiedzają restauracje z lokalnymi daniami. – Na targach postaramy się wykorzystać to zainteresowanie i pokażemy, że Kaszuby mają do zaproponowania bogactwo smaków – podkreśla Ewa Woch.

Świadczy o nim rosnąca liczba pomorskich specjałów na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa. W pierwszych dniach 2017 r. Pomorze miało ich na swoim koncie 174. Dawało mu to czwarte miejsce w Polsce, po województwach: podkarpackim (213 wpisów), małopolskim (181) oraz lubelskim (176). Łącznie na Liście Produktów Tradycyjnych było wtedy prawie 1,64 tys. specjałów. – W latach 2015–2016 na liście znalazło się 16 kolejnych produktów z województwa pomorskiego, m.in. syrop z pędów sosny, zupa z zielonych gąsek z Borów Tucholskich, kaszubski chleb żytni i gryz – kociewski deser – wyjaśnia Małgorzata Pisarewicz, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.

Czy będą kolejne? – Na tę chwilę przynajmniej cztery produkty spełniają w naszej ocenie wymogi ustawowe. Jednak decyzję o wpisie produktu podejmuje minister rolnictwa – dodaje.

Wśród pomorskich produktów na liście dominują – jest ich ponad 50 – dania gotowe i potrawy. Do tej grupy zalicza się także frékasë, czyli popularna na Pomorzu potrawka z kurczaka. O tym, jak ją przygotować, podczas Food-to-Go opowie Tomasz Fierke, znany jako Kucharz z Kaszub.

Gość specjalny imprezy w programie na kanale YouTube przekonuje, że kuchnia kaszubska jest smaczna, a jej przygotowywanie może być ciekawe. W trakcie gdańskich targów Tomasz Fierke przyrządzi także pizzę po kaszubsku.

Udział w Food-to-Go potwierdziła Marta Truskolawska-Plichcińska. Przygotuje pokaz cukierniczych dekoracji wielkanocnych inspirowanych Kaszubami. Pojawi się tam także Stowarzyszenia Kobiet ze Zgorzałego, które podczas poprzednich edycji prezentowały m.in. kreple, czyli kaszubskie faworki, oraz kluski ziemniaczane zwane golcami.

Wydarzeń z pomorską kuchnią w roli głównej będzie w 2017 r. więcej. W II kwartale po raz 11. odbędzie się Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego w Gdańsku-Oliwie.

Połączone będzie z Konkursem Kulinarnym o Bursztynowe Laury Marszałka Województwa Pomorskiego. Tegoroczna edycja wpisze się w ogólnokrajowe obchody Roku Wisły.

Pomorskie specjały od lat prezentowane są także podczas Targów Smaki Regionów organizowanych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Targów Natura Food w Łodzi.

Kaszubska kuchnia zagości podczas 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii Food-to-Go. Podczas imprezy, która odbędzie się 8 i 9 lutego w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku, zaprezentuje się ponad 100 wystawców. Ma ją odwiedzić niemal 3 tysiące gości z branży gastronomicznej.

– Tegoroczna edycja ma na celu promocję tradycyjnych, regionalnych kaszubskich smaków oraz sposobów przygotowania dań, o których być może zapomnieliśmy, a które są nowym pomysłem na urozmaicenie oferty lokali gastronomicznych – zapowiada Ewa Woch, wiceprezes Targów w Krakowie, organizatora Food-to-Go.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Materiał Promocyjny
Jak wykorzystać potencjał elektromobilności
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej