Zdrowie lubi zielony kolor

Polacy coraz chętniej odwiedzają restauracje wegańskie. Na popularności zyskują także produkty ekologiczne.

– Wychodzę z założenia, że jesteśmy tym, co jemy – mówi Anna Jagodzińska, pierwsza polska modelka, która znalazła się na okładce amerykańskiego wydania magazynu „Vogue”.

Stworzona przez nią restauracja Think Love Juices, serwująca soki tłoczone na zimno oraz dania wegańskie, od blisko półtora roku działa w Warszawie na Saskiej Kępie. Na początku listopada dołączy do niej lokal w stolicy Dolnego Śląska. Dlaczego tutaj?

– Znalazłam doświadczonego partnera biznesowego Krzysztofa Lipca, który odpowiada za rozwój restauracji we Wrocławiu – wyjaśnia Anna Jagodzińska. – Jeżeli chodzi o odpowiednie miejsca na ten oryginalny projekt, to od razu przekonała nas koncepcja OVO Wrocław. Ten wielofunkcyjny kompleks, zlokalizowany w sercu stolicy Dolnego Śląska, tworzy zupełnie nową jakość przestrzeni miejskiej. Usługi dla osób aktywnych, preferujących zdrowy styl życia, doskonale się tu uzupełniają – dodaje.

Idą w Polskę

Poza tym, jak dodaje modelka, Wrocław to miasto bardzo ciekawe, pulsujące życiem i rozwijające się niezwykle dynamicznie.

– Zajmuje ono coraz ważniejsze miejsce na mapie Europy, czego dowodem jest m.in. tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016 – mówi Anna Jagodzińska.

Na Wrocławiu może się nie skończyć, bo Anna Jagodzińska planuje już otwarcie sieci franczyzowej swoich lokali. – Myślimy o największych polskich miastach, m.in. Gdańsku i Krakowie – informuje właścicielka Think Love Juices.

Otwarcie kolejnych lokali bierze pod uwagę także bar wegański Vega z Wrocławia, który serwowane przez siebie potrawy przyrządza wyłącznie ze świeżych warzyw i owoców, roślin strączkowych, kasz, orzechów, nasion oraz ziół.

– W 2017 roku przypada 30. rocznica rozpoczęcia przez nas działalności i będzie to dobry moment na podjęcie ostatecznej decyzji w tej sprawie – mówi Dorota Danowska z Vegi.

Vega jest pierwszym barem wegetariańskim i wegańskim w Polsce. Od 2013 r. serwują tam wyłącznie kuchnię wegańską.

– Kiedy zaczynaliśmy, niewiele osób wiedziało, co to weganizm, a popyt na taką kuchnię zwiększał się bardzo powoli. W ostatnim czasie rozwój rynku znacznie przyspieszył, a na Dolnym Śląsku, w dużym stopni dzięki naszej działalności, widać to szczególnie wyraźnie – wyjaśnia Dorota Danowska. – To efekt tego, że świadomość Polaków za zakresu ekologii i traktowania zwierząt jest coraz większa – dodaje.

Świadomość rośnie

Prowadzący bar Vega organizują m.in. warsztaty, wykłady, projekcje filmów, a także imprezy cykliczne, w tym ogólnopolski Wegański Weekend i wegańską wigilię zwaną WEGilią. Współpracują również z organizacjami działającymi na rzecz zwierząt i środowiska, m.in. Stowarzyszeniem Otwarte Klatki, Stowarzyszeniem Ekostraż czy Schroniskiem dla Koni TARA.

Zainteresowanie właściwym odżywianiem łączy się także z modą na zdrowy styl życia. Z badań, na które powołuje się firma spożywcza Nestlé Polska 32 proc. Polaków jest gotowa zmienić swój styl życia w celu poprawy swojego zdrowia, jednocześnie dbając o to, aby jedzenie było dla nich przyjemnością, radością zarówno dla podniebienia, jak i dla oka.

– Polacy są coraz bardziej świadomi zależności pomiędzy odżywianiem a samopoczuciem oraz kondycją fizyczną. Przekłada się to na bardzo szybki rozwój rynku zdrowej żywności w naszym kraju – mówi Anna Jagodzińska. – Dobrym tego przykładem jest coraz większa popularność diety i kuchni wegańskiej. Co istotne, zdrowa żywność przestała już być niszą na polskim rynku. Pod tym względem przypomina on kraje zachodnie – dodaje.

W trend zdrowego odżywiania wpisuje się również rosnąca popularność żywności ekologicznej, wytwarzanej bez tzw. chemii. Dolny Śląsk nie jest pod tym względem wyjątkiem.

– Świadczy o tym zainteresowanie naszymi targami, jak również zwiększenie ilości sklepów ze zdrową żywnością na terenie zarówno Wrocławia, jak i okolicznych miejscowości – mówi Joanna Markowska, menedżer projektów targowych i konferencyjnych w Agencji Reklamowej Wigor.

Zorganizowaną przez nią II edycję targów TAR ECO, która odbyła się marcu 2016 roku we Wrocławiu, odwiedziło blisko 3 tys. osób.

Bio na Wigilię

– Pierwsza edycja zgromadziła większą liczbę odwiedzających, ale były to osoby zarówno poszukujące zdrowych produktów, jak również osoby, które przyszły na targi z czystej ciekawości – przyznaje Joanna Markowska. – Druga edycja, na której zastosowaliśmy bardziej rygorystyczne kryteria dla wystawców oraz wprowadziliśmy specjalistyczne wykłady z zakresu zdrowej żywności, zaowocowały dotarciem do grupy stricte zainteresowanej tematyką targów. Przełożyło się to zarówno na podniesienie jakości imprezy, jak również na zadowolenie wśród firm biorących udział w wydarzeniu- dodaje.

Po raz trzeci TAR ECO obędzie się 26 i 27 listopada tego roku w Hali IASE.

– Chcemy jeszcze bardziej skupić się na szerzeniu wiedzy wśród mieszkańców Dolnego Śląska. Pojawia się więc wykłady na tematy, z którymi coraz częściej spotykają się osoby w codziennym życiu jak, chociażby powszechny problem alergii pokarmowych. Zależy nam również na warsztatach, które pomogą osobom odwiedzającym na przygotowanie w krótkim czasie pełnowartościowych, zdrowych posiłków – wyjaśnia Joanna Markowska. – A ponieważ targi będą odbywały się w czasie poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia, chcemy również, aby odwiedzający mogli kupić swoim bliskim ekologiczne prezenty czy też nauczyć się przygotowania zakwasu na barszcz wigilijny – dodaje.

Mogą Ci się również spodobać

Witamy w powiecie Karkonoskim!

Powiat jeleniogórski zmienił nazwę na karkonoski. Nie wszystkie gminy wchodzące w jego skład poparły ...

Elfy i Impulsy. Dolny Śląsk inwestuje w nowe pociągi

Koleje Dolnośląskie kupiły właśnie 11 nowych składów – sześć hybrydowych Impulsów II i pięć ...

Coraz więcej dzików w miastach. „Odstrzał zasadniczo w godzinach nocnych”

Rośnie populacja dzików w niektórych polskich miastach. Służby weterynaryjne decydują się na tzw. odstrzały ...

Kopalnie soli drogowej cierpią przez brak śniegu

Aby poprawić swoją sytuację, firmy szukają odbiorców soli również za granicą. W Polsce mamy ...

W pędzie do utrwalania władzy nie obowiązują dziś żadne zasady

To nie prezydent X albo Y realizuje program, realizuje go cały samorząd wraz z ...

Prezydent Olsztyna: stawiamy na zrównoważony rozwój

W naszej strategii bierzemy pod uwagę przede wszystkim najważniejsze atuty Olsztyna, tj. położenie i ...