Trwa drobiarska hossa nad Wisłą

Mazowieckie firmy drobiarskie podbiły unijny rynek. Teraz stawiają na światową ekspansję.

Publikacja: 29.03.2016 18:15

40 proc. mięsa drobiowego z polskich firm trafia na zagraniczne rynki

40 proc. mięsa drobiowego z polskich firm trafia na zagraniczne rynki

Foto: 123RF

– Mazowsze jest zagłębiem produkcji drobiarskiej w Polsce – mówi Jacek Lewicki, prezes grupy Drosed z siedzibą w Siedlcach. – Znajduje się tutaj kilka czołowych zakładów, a na region przypada blisko 20 proc. krajowej produkcji drobiu – dodaje.

Do grupy największych w kraju należą przetwórnie Drosedu w Siedlcach i Tomaszowie Mazowieckim. Między innymi na Mazowszu swoje zakłady ma Cedrob, którego siedziba mieści się w Ujazdówku. W Ciechanowie znajdują się jego ubojnia i przetwórnia, a w Mławie wylęgarnia piskląt. Z kolei w Karczewie działa zakład SuperDrobu.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem