Aktualizacja: 11.05.2025 18:11 Publikacja: 29.03.2016 18:15
40 proc. mięsa drobiowego z polskich firm trafia na zagraniczne rynki
Foto: 123RF
– Mazowsze jest zagłębiem produkcji drobiarskiej w Polsce – mówi Jacek Lewicki, prezes grupy Drosed z siedzibą w Siedlcach. – Znajduje się tutaj kilka czołowych zakładów, a na region przypada blisko 20 proc. krajowej produkcji drobiu – dodaje.
Do grupy największych w kraju należą przetwórnie Drosedu w Siedlcach i Tomaszowie Mazowieckim. Między innymi na Mazowszu swoje zakłady ma Cedrob, którego siedziba mieści się w Ujazdówku. W Ciechanowie znajdują się jego ubojnia i przetwórnia, a w Mławie wylęgarnia piskląt. Z kolei w Karczewie działa zakład SuperDrobu.
Współpraca gmin, rozwój infrastruktury rowerowej oraz wykorzystanie kolei do obsługi komunikacyjnej aglomeracji...
Osiągnęła spektakularny sukces w Dolinie Krzemowej. Jest założycielką i dyrektor generalną akceleratora biznesow...
Jaka jest sytuacja finansowa polskich samorządów? Co mówi o kondycji JST najnowszy Ranking Finansowy Samorządu T...
Województwo Lubuskie rozpoczęło wielkie świętowanie 15-lecia obecności Polski w Unii Europejskiej.
Paulina Czurak, właścicielka pracowni architektonicznej Ideograf, i Wojciech Witek, współwłaściciel Iliard Archi...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas