Reklama
Rozwiń
Reklama

Trwa drobiarska hossa nad Wisłą

Mazowieckie firmy drobiarskie podbiły unijny rynek. Teraz stawiają na światową ekspansję.

Publikacja: 29.03.2016 18:15

40 proc. mięsa drobiowego z polskich firm trafia na zagraniczne rynki

40 proc. mięsa drobiowego z polskich firm trafia na zagraniczne rynki

Foto: 123RF

– Mazowsze jest zagłębiem produkcji drobiarskiej w Polsce – mówi Jacek Lewicki, prezes grupy Drosed z siedzibą w Siedlcach. – Znajduje się tutaj kilka czołowych zakładów, a na region przypada blisko 20 proc. krajowej produkcji drobiu – dodaje.

Do grupy największych w kraju należą przetwórnie Drosedu w Siedlcach i Tomaszowie Mazowieckim. Między innymi na Mazowszu swoje zakłady ma Cedrob, którego siedziba mieści się w Ujazdówku. W Ciechanowie znajdują się jego ubojnia i przetwórnia, a w Mławie wylęgarnia piskląt. Z kolei w Karczewie działa zakład SuperDrobu.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama