Gęsina na św. Marcina

Gęsie tuszki dla mieszkańców, pokazy kulinarne w wykonaniu sławnych kucharzy, konkursy – rusza wielka akcja kreująca modę na gęsinę, jeden z wyróżników regionu.

Publikacja: 25.10.2017 21:30

Gęsina na św. Marcina

Foto: AdobeStock

Pasztet z gęsi, rolada z piersi nadziewana jabłkami lub gruszką, rozgrzewająca zupa czy też sałatka z półgęsiem – to zaledwie niektóre najbardziej znane przysmaki do wyczarowania z gęsiny. Na polski stół trafia coraz częściej, a jej wyjątkowe walory docenia urząd marszałkowski, który co roku, jesienią, promuje modę na gęsinę, tworząc z niej znak rozpoznawczy regionu.

Wydarzenia z gęsiną w roli głównej po raz kolejny zagoszczą w województwie za sprawą kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”, który wypada właśnie 11 listopada, w Święto Niepodległości.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej