Pasztet z gęsi, rolada z piersi nadziewana jabłkami lub gruszką, rozgrzewająca zupa czy też sałatka z półgęsiem – to zaledwie niektóre najbardziej znane przysmaki do wyczarowania z gęsiny. Na polski stół trafia coraz częściej, a jej wyjątkowe walory docenia urząd marszałkowski, który co roku, jesienią, promuje modę na gęsinę, tworząc z niej znak rozpoznawczy regionu.
Wydarzenia z gęsiną w roli głównej po raz kolejny zagoszczą w województwie za sprawą kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”, który wypada właśnie 11 listopada, w Święto Niepodległości.
– Już od ośmiu lat zachęcamy Polaków, aby obyczajem naszych przodków, spotykali się w dniu świętego Marcina przy rodzinnym obiedzie i spożywali gęsinę – mówi Edyta Macieja-Morzuch, dyrektor Departamentu Promocji w Urzędzie Marszałkowskim. Jak zaznacza, to doskonały sposób, aby połączyć staropolską tradycję kulinarną ze zwyczajem wspólnego czczenia Święta Niepodległości.
Najbardziej spektakularne wydarzenie obecnej kampanii odbędzie się w Przysieku (pod Toruniem), który na dwa dni zamieni się w „gęsinową” stolicę Polski oraz miejsce, w którym będzie można ciekawie spędzić czas. Na mieszkańców i turystów czeka tutaj cała gama atrakcji. – Zaplanowaliśmy m.in. połączone z degustacją prezentacje kulinarne w wykonaniu gwiazd, oferującą wykwintne dania i przekąski Gęsią Karczmę z muzyką na żywo, a także strefę dla dzieci, w której gospodarzami będą dbający o dobre samopoczucie i bezpieczeństwo uczestników animatorzy – wylicza Edyta Macieja-Morzuch.