Nazwy mają dziwne, ale potrawy są swojskie

tMoczki, makówki, grzybowniczki i fefernuski – tradycyjne specjały urozmaicą wigilię i święta. Nadadzą im szczególnego charakteru.

Publikacja: 24.12.2018 14:00

Jedną z regionalnych potraw jest kutia

Jedną z regionalnych potraw jest kutia

Foto: AdobeStock

Zwyczajowo na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Niemal wszędzie są barszcz z uszkami, zupa grzybowa oraz ryby. Jednak w zależności od regionu i rodzinnych tradycji zestaw potraw jest wzbogacany o lokalne specjały. Wiele spośród serwowanych w tym szczególnym czasie potraw znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

– Lubelską kuchnię wyróżniają dania ze zbóż, kasz i ryb słodkowodnych, których jesteśmy jednym z największych dostawców w kraju. Do tego cała gama owocowo-warzywnych smaków – mówi Remigiusz Małecki, rzecznik marszałka województwa lubelskiego.

Pozostało 90% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej