Rz: Samorząd województwa chce rozwijać turystykę zdrowotną i prozdrowotną, uznając ją za tzw. inteligentną specjalizację regionu. Dlaczego stawiacie akurat na turystykę prozdrowotną?
Adam Jarubas: Turystyka zdrowotna jest trendem ogólnoświatowym – ludzie żyją coraz dłużej i chcą żyć w dobrej kondycji. Dbanie o zdrowie i utrzymanie sił witalnych stało się modne. Planując wyjazdy, wiele osób chce łączyć wypoczynek z różnego rodzaju zabiegami dla poprawy zdrowia, urody, kondycji fizycznej, bardzo często w powiązaniu z dietą bazującą na ekologicznej żywności. Celem takich wyjazdów jest nie tylko poprawa szeroko pojętego zdrowia, ale również zwiedzanie nowych, interesujących miejsc. W tym zakresie Świętokrzyskie może zaproponować pełną ofertę – znakomitą bazę leczniczą i uzdrowiskową, ekologiczne rolnictwo i wiele ciekawych miejsc, godnych zobaczenia. Trudno się więc dziwić, że określając podstawowe założenia strategii rozwoju województwa świętokrzyskiego, za jedną z regionalnych specjalizacji uznaliśmy turystykę zdrowotną i prozdrowotną.
Skąd się wzięły te inteligentne specjalizacje (smart specialization)?
Unia Europejska chce, by pieniądze kierowane dla przedsiębiorców, na wsparcie gospodarcze regionu, koncentrować na najbardziej obiecujących gałęziach gospodarki, właśnie tzw. inteligentnych specjalizacjach regionu. W Świętokrzyskiem jako takie wskazaliśmy: oszczędnie gospodarujące zasobami budownictwo, przemysł metalowo-odlewniczy, nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze oraz turystykę zdrowotną i prozdrowotną. Wzmacniamy je, bo to one są siłą napędową świętokrzyskiej gospodarki.
Szczególnie południe województwa, z takimi ośrodkami jak Busko-Zdrój i Solec-Zdrój, z niezwykle bogatymi źródłami leczniczych wód mineralnych i rozwiniętą baza leczniczo-sanatoryjną, wypoczynkową, hotelową, jest predestynowane do rozwoju turystyki zdrowotnej i prozdrowotnej. To jest naprawdę duży potencjał rozwojowy, który trzeba umiejętnie wykorzystać i wzmocnić. Turystyka zdrowotna może być istotnym elementem gospodarczego funkcjonowania naszego regionu, dlatego przykładamy do niej tak wielką wagę.