Region ze smakiem

Samorząd województwa chce przekonać mieszkańców i gości, że Warmia, Mazury i Powiśle to nie tylko zabytki, jeziora, lasy czy Zalew Wiślany, ale też doskonałe, zdrowe jedzenie i tradycja kulinarna.

Publikacja: 12.07.2017 23:00

Restauratorzy coraz częściej korzystają z lokalnych produktów. Do pierogów ruskich wolą dodać kozi s

Restauratorzy coraz częściej korzystają z lokalnych produktów. Do pierogów ruskich wolą dodać kozi ser od podolsztyńskiego producenta.

Foto: Fotolia

Rozpoczęła się samorządowa kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej, wysokiej jakości. Potrwa od połowy czerwca do połowy września. Program nazywa się „Region ze smakiem” i promuje sektor żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej w województwie warmińsko-mazurskim.

Założeniem kampanii jest pokazanie bogactwa kulinarnego regionu. To on jako pierwszy w Polsce przystąpił do międzynarodowej sieci dziedzictwa kulinarnego. Teraz włodarze chcą propagować regionalną żywność, kształtować zdrowe nawyki żywieniowe i zwrócić uwagę na to, jak ważne w kontekście zdrowego trybu życia jest świadome sięganie po produkty wysokiej jakości.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Kto zostanie nowym prezydentem? Kto zostanie nowym papieżem? Co się dzieje w USA? Nie przegap najważniejszych wydarzeń z kraju i ze świata!

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Subskrybuj
gazeta
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku