Podkarpacka galeria smaku

Z czym kojarzy się Podkarpacie? Z Bieszczadami, zielonymi wzgórzami nad Soliną, zamkiem w Łańcucie, pałacem w Krasiczynie, twierdzą Przemyśl, uzdrowiskami.

Publikacja: 22.05.2017 20:27

Robert Horbaczewski

Robert Horbaczewski

Foto: materiały prasowe

A wkrótce być może z kulinarnymi doznaniami. Szlak kulinarny „Podkarpackie smaki”, który firmuje Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia, z roku na rok rośnie. Certyfikatem „Podkarpackie smaki” może się pochwalić coraz więcej lokali.

O tym, że region to prawdziwa galeria smaku, świadczy to, że Podkarpacie od lat jest liderem, jeśli chodzi o liczbę wyrobów wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Ma ich aż 219, mocno dystansując Małopolskie (194) i Lubelskie (178). To głównie wyroby wędliniarskie, piekarnicze i cukiernicze, mleczne, a także gotowe dania i potrawy. Często o intrygujących nazwach: kacapoły, panepuchy, studzionka, bulawiak. O sile podkarpackiej żywności świadczy i to, że dwa produkty: podkarpacki miód spadziowy i fasola wrzawska, zostały objęte ochroną Komisji Europejskiej.

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej