Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 04.07.2025 05:12 Publikacja: 22.05.2017 20:27
Robert Horbaczewski
Foto: materiały prasowe
A wkrótce być może z kulinarnymi doznaniami. Szlak kulinarny „Podkarpackie smaki”, który firmuje Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia, z roku na rok rośnie. Certyfikatem „Podkarpackie smaki” może się pochwalić coraz więcej lokali.
O tym, że region to prawdziwa galeria smaku, świadczy to, że Podkarpacie od lat jest liderem, jeśli chodzi o liczbę wyrobów wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Ma ich aż 219, mocno dystansując Małopolskie (194) i Lubelskie (178). To głównie wyroby wędliniarskie, piekarnicze i cukiernicze, mleczne, a także gotowe dania i potrawy. Często o intrygujących nazwach: kacapoły, panepuchy, studzionka, bulawiak. O sile podkarpackiej żywności świadczy i to, że dwa produkty: podkarpacki miód spadziowy i fasola wrzawska, zostały objęte ochroną Komisji Europejskiej.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Współpraca gmin, rozwój infrastruktury rowerowej oraz wykorzystanie kolei do obsługi komunikacyjnej aglomeracji...
Osiągnęła spektakularny sukces w Dolinie Krzemowej. Jest założycielką i dyrektor generalną akceleratora biznesow...
Jaka jest sytuacja finansowa polskich samorządów? Co mówi o kondycji JST najnowszy Ranking Finansowy Samorządu T...
Województwo Lubuskie rozpoczęło wielkie świętowanie 15-lecia obecności Polski w Unii Europejskiej.
Paulina Czurak, właścicielka pracowni architektonicznej Ideograf, i Wojciech Witek, współwłaściciel Iliard Archi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas