45 kg granulatu z zebranych w tym roku szyszek chmielowych odmian Lubelski, Marynka i Puławski trafiło do portera Bałtyk-Adriatico. 50 hektolitrów tego piwa, w którym znalazł się także czarny włoski ryż Venere, uwarzyły wspólnie rzemieślnicze browary: Pinta z Polski oraz Birra Amarcord z Italii. Trunek trafi do 17 tysięcy butelek oraz 60 beczek.
– Data butelkowania nie jest jeszcze ustalona, bo to piwo wymaga ułożenia i zbalansowania – zaznacza Ziemowit Fałat, współwłaściciel Pinty. – O rozlewie zdecydujemy, gdy nie będziemy mieli wątpliwości, że jest jak trzeba. Będzie to prawdopodobnie przełom roku 2016 i 2017 – dodaje.
Piwo warzone we Włoszech jest szóstym zagranicznym piwem Pinty, a początki piwnych kooperatyw tej firmy sięga 2014 r.
– Wcześniej już trzykrotnie warzyliśmy w Irlandii, w Japonii i we Francji. Zawsze z użyciem najpopularniejszych polskich odmian chmielu Lubelski i Marynka – mówi Ziemowit Fałat.
W sumie w projekcie firma wykorzystała już około 400 kg granulatu i szyszek chmielowych.