Moc aromatu zielonej szyszki

Lubelszczyzna to zagłębie chmielowe Polski. Szansą na rozwój dla tutejszych plantatorów jest rosnąca popularność krajowych odmian.

Publikacja: 17.11.2016 22:00

Moc aromatu zielonej szyszki

Foto: 123RF

45 kg granulatu z zebranych w tym roku szyszek chmielowych odmian Lubelski, Marynka i Puławski trafiło do portera Bałtyk-Adriatico. 50 hektolitrów tego piwa, w którym znalazł się także czarny włoski ryż Venere, uwarzyły wspólnie rzemieślnicze browary: Pinta z Polski oraz Birra Amarcord z Italii. Trunek trafi do 17 tysięcy butelek oraz 60 beczek.

– Data butelkowania nie jest jeszcze ustalona, bo to piwo wymaga ułożenia i zbalansowania – zaznacza Ziemowit Fałat, współwłaściciel Pinty. – O rozlewie zdecydujemy, gdy nie będziemy mieli wątpliwości, że jest jak trzeba. Będzie to prawdopodobnie przełom roku 2016 i 2017 – dodaje.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem