Gęsina, czyli powód do dumy

Polska jest potęgą drobiarską w Europie. Od 2014 roku żaden z unijnych krajów nie produkuje tyle mięsa drobiowego, co my. Awans na pierwsze miejsce jest nie tylko zasługą większego apetytu Polaków.

Publikacja: 26.10.2016 23:00

Beata Drewnowska

Beata Drewnowska

Foto: Fotorzepa / Pisarek Dominik

Znaczący wpływ miał na niego również rosnący eksport. Nasze kurczaki trafiają masowo na stoły na Zachodzie. Jesteśmy także jedynym krajem europejskim, który aktualnie może sprzedawać mięso kurczaków i indyków do Chin.

Do naszej drobiowej hosyy dokłada się gęsina. Jej produkcja jest wprawdzie niewielka w porównaniu z produkcją kurczaków. Jednak to właśnie mięso gęsi jest naszym flagowym mięsem eksportowym, które niemal w 90 proc. trafia za granicę. Kupują je przede wszystkim Niemcy, ale lada dzień może ono także zacząć trafiać na Tajwan.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont