Reklama

Wschodnie smaki łączą regiony

Nawet 20 tys. gości może odwiedzić festiwal w Bychawie. To pierwsza w Polsce impreza promująca lokalne specjały organizowana przez marszałków trzech województw.

Publikacja: 12.05.2016 23:00

Cebularz lubelski jest produktem regionalnym chronionym przez Komisję Europejską. Niebawem dołączą d

Cebularz lubelski jest produktem regionalnym chronionym przez Komisję Europejską. Niebawem dołączą do niego kolejne?

Foto: materiały prasowe

Swoje siły dla promocji regionalnych kulinariów połączyły województwa lubelskie, podkarpackie i podlaskie. Efektem ich współpracy będzie festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Jego premierowa edycja odbędzie się 28 i 29 maja w Bychawie.

– Organizacja festiwalu jest naturalną konsekwencją przyjaznych kontaktów między urzędnikami z trzech sąsiadujących ze sobą regionów – mówi Beata Górka, rzecznik prasowy marszałka województwa lubelskiego. – Nie żyjemy przecież w oderwaniu od innych. W swojej pracy czerpiemy z wzajemnych doświadczeń, wymieniamy informacje i konsultujemy się w wielu kwestiach. To ważne, żeby być ludźmi otwartymi, gotowymi na współpracę – dodaje.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Reklama
Reklama