Swoje siły dla promocji regionalnych kulinariów połączyły województwa lubelskie, podkarpackie i podlaskie. Efektem ich współpracy będzie festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Jego premierowa edycja odbędzie się 28 i 29 maja w Bychawie.
– Organizacja festiwalu jest naturalną konsekwencją przyjaznych kontaktów między urzędnikami z trzech sąsiadujących ze sobą regionów – mówi Beata Górka, rzecznik prasowy marszałka województwa lubelskiego. – Nie żyjemy przecież w oderwaniu od innych. W swojej pracy czerpiemy z wzajemnych doświadczeń, wymieniamy informacje i konsultujemy się w wielu kwestiach. To ważne, żeby być ludźmi otwartymi, gotowymi na współpracę – dodaje.
Przez żołądek do serca
Aleksandra Gorzelak-Nieduży z biura prasowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego podkreśla, że współpracującym ze sobą województwom przyświeca zasada, że duży może więcej. – Zależy nam na wymianie doświadczeń pomiędzy producentami i wytwórcami produktów rolnych najwyższej jakości oraz pozyskiwaniu nowych rynków zbytu dla regionalnych produktów – zaznacza Aleksandra Gorzelak-Nieduży.
Według Beaty Górki dużym ułatwieniem jest fakt, że regiony wschodniej Polski łączy historyczna więź w zakresie dziedzictwa kulturowego, w tym także kulinarnego.
Co więcej, mogą one się pochwalić wieloma lokalnymi specjałami. Prym pod tym względem wiedzie Podkarpacie. Z 207 produktami wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa zajmowało na początku maja 2016 r. pierwsze miejsce w Polsce. W sumie było na niej wtedy ok. 1,55 tys. produktów z długimi tradycjami produkcji.