Z danych Uber Eats, jakie przygotowano specjalnie dla „Rzeczpospolitej”, wynika, że poszczególne miasta i regiony wciąż mocno różnią się co do korzystania z usług takich jak dostawa posiłków z restauracji.
Palmę pierwszeństwa, jeżeli chodzi o szybkość dostaw, dzierży Białystok. W przypadku tego miasta średni czas doręczenia posiłku wyniósł 35 minut i 6 sekund, podczas gdy dla województwa podlaskiego to średnio 33 minuty. Wynik lepszy niż gdzie indziej – w woj. zachodniopomorskim to średnio 36 minut, a świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim po 35 minut. Z kolei średnio najdłuższy czas dostawy widać w przypadku dolnośląskiego i łódzkiego, gdzie wynosi 40 minut. W podkarpackim to nawet 41 minut i to województwo ma średnio najdłuższy czas realizowania dostaw. Na Mazowszu to 36 minut, w Wielkopolsce – 39, a w Łódzkiem – 39.
– Natomiast największą poprawę, jeśli chodzi o czas dostawy, zaobserwowano w Częstochowie. W 2024 r. posiłki docierały do jej mieszkańców o 22 proc. szybciej niż rok wcześniej – podaje Uber Eats.
W województwie opolskim najpopularniejsza jest kuchnia meksykańska, a w podkarpackim - kebab
Widać także zróżnicowanie w zakresie preferencji, gdy chodzi o najczęściej wybierane dania. Przykładowo w woj. dolnośląskim najpopularniejsze kuchnie to azjatycka, meksykańska, amerykańska i dopiero na 4. miejscu – włoska z pizzą. W lubelskim króluje kebab, przed burgerami i pizzą. Symbol włoskiej kuchni z kolei jest najpopularniejszy w dostawie w woj. łódzkim, gdzie kuchnia ta wygrywa z wietnamską i japońską. W opolskim zaś króluje kuchnia meksykańska, a w podkarpackim i wielkopolskim – kebab.