Kilogram filetów z morszczuka na Pomorzu kosztuje średnio 20 zł, ale w woj. opolskim – aż 30 zł, czyli o ok. 50 proc. więcej! Za to szynka gotowana okazuje się najdroższa właśnie na Pomorzu, bo za kilogram trzeba zapłacić prawie 38 zł, czyli o 40 proc. więcej niż na Podkarpaciu.
Po ile koszyk zakupowy
Różnice cen innych produktów nie są może tak drastyczne, ale i tak 20–30 proc. to prawie norma. Przykładowo jaja z tzw. chowu wolnowybiegowego w woj. warmińsko-mazurskim są o 24 proc. droższe niż w Małopolsce, a surowy kurczak – o 29 proc. droższy w kujawsko-pomorskim niż w małopolskim.
Dane na temat średnich cen produktów żywnościowych na terenie danego województwa wylicza i podaje Główny Urząd Statystyczny. Na ich podstawie „Życie Regionów” sprawdziło także, ile może kosztować podstawowy koszyk zakupowy w danym regionie. A inaczej mówiąc, gdzie święta, do których właśnie się przygotowujemy, mogą być najdroższe.
CZYTAJ TAKŻE: Święta w tym roku zaczynają się na jarmarku