Aktualizacja: 19.04.2025 13:30 Publikacja: 27.06.2021 17:47
Zarówno lokalni przedsiębiorcy, jak i ci, którzy uruchamiają sezonowe biznesy, pilnie szukają teraz pracowników.
Foto: Fot. Pixabay
Kilkanaście ostatnich dni to prawdziwe szaleństwo poszukiwań rąk do pracy – mówi Cezary Maciołek, prezes gdańskiej Grupy Progres, która specjalizuje się w usługach HR. Wyjaśnia, że niedawne poluzowanie obostrzeń w gastronomii i hotelarstwie, które zbiegło się ze sprzyjającą aurą, wywołało gwałtowny wzrost zapotrzebowania na pracowników w nadmorskich kurortach, gdzie już w czerwcu ściągnęły tłumy turystów.
W rezultacie zarówno lokalni przedsiębiorcy, jak i ci, którzy uruchamiają sezonowe biznesy, pilnie szukają teraz pracowników, przede wszystkim kelnerów, pomocy kuchennych, kucharzy i sprzedawców. Ofert sezonowej pracy jest teraz na Pomorzu nawet więcej niż przed rokiem, bo wiele branż odbija się po pandemii i próbuje szybko odrobić straty. Wśród nich jest branża hotelarsko-gastronomiczna (horeca), w której coraz więcej firm boryka się teraz z niedoborem pracowników.
Jajka, żurek, biała kiełbasa, babki, mazurki i inne ciasta – znajdą się na świątecznych stołach dla osób potrzeb...
Najwyższa Izba Kontroli sprawdziła, czy samorządy zapewniają bezpieczeństwo informacji oraz działania systemów i...
Choć w Polsce systematycznie spada liczba urodzeń, duże miasta inwestują w żłobki. Takie placówki powstają m.in....
Tradycyjnie, jak co roku, jarmarki wielkanocne organizowane są w różnych regionach kraju. Spora ich część to kil...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Poniedziałek Wielkanocny to w Krakowie dzień tradycyjnego odpustu Emaus. Podobnie jak w zeszłym roku, ze względu...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas